Doliu în lumea muzicii: a murit Naarghita, cântăreaţa supranumită regina muzicii indine din România

de:
27 feb. 2013
0 Afișari
Doliu în lumea muzicii: a murit Naarghita, cântăreaţa supranumită regina muzicii indine din România

Ea a fost găsită moartă marţi seara, în apartamentul său din Capitală. Trupul cântăreţei va fi depus miercuri la cimitirul Bellu, informează jurnalul.ro.

Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în judeţul Vrancea. Iubitoare a muzicii şi a coregrafiilor din filmele indiene, Naarghita s-a specializat pe acest repertoriu şi a devenit cunoscută atât în România, cât şi în lume.

Naarghita, surpanumită „Cenuşăreasa din Vrancea”, a studiat la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat al Copiilor), apoi a intrat în baletul teatrului de revistă „Constantin Tănase”, luând în paralel şi lecţii de canto.

După ce a urmărit pelicula indiană „Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor, Naarghita a început să manifeste interes faţă de cultura indiană. Românca a învăţat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului, pe care l-a urmărit de 50 de ori, iar apoi s-a înregistrat pe un magnetofon cântând respectivele melodii, rostind cuvintele indiene după cum se aud.

Ulterior, Amarghioalei învaţă limba hindi prin corespondenţă şi începe să strângă melodii, filme şi veşminte tradiţionale indiene. Tot în această perioadă, cântăreaţa şi-a ales şi pseudonimul care a făcut-o celebră, Naarghita (care se scrie şi Narghita). Naarghita este un joc de cuvinte, însemnând în indiană atât „cântul spiritului etern”, cât şi „cântecul tulpinii de lotus”. Întrebată la un moment dat de unde vine pseudonimul său, Naarghita a răspuns cu umor: „Există Harghita, există Marghita (n.r. oraş în Bihor), m-am găndit să existe şi Narghita”.

În anii ’60-’70, o tânără din Pufeşti, judeţul Vrancea, cucerea România şi chiar întreaga lume. Se numea Maria Amarghioalei, dar a devenit o legendă sub numele de Naarghita. Cu voce de aur, dar şi cu mişcări ale corpului pe care orice indiancă adevărată le-ar fi invidiat, cântăreaţa a impresionat prin talentul ei desăvârşit.

În 1967, avea să fie remarcată de Indira Gandhi, pe atunci premier, într-o vizită oficială în România. Şi i-a propus, cu acordul lui Nicolae Ceauşescu, să meargă în India. Un vis care avea să devină realitate pentru timida moldoveancă. Însă în 1976, totul avea să se termine.

În 1980, Naarghita dispărea din atenţia publicului. Tânăra avea nevoie de reculegere după moartea mamei ei. Aşa că nu a mai ţinut concerte. Tot în 2007, vedeta mărturisea că vrea să urce din nou pe scenă. Vocea nu a părăsit-o şi nici măcar mişcările corpului nu au trădat-o.

De-a lungul carierei, Naarghita a scos şapte albume, apărând pe multe alte compilaţii cu melodii indiene.

Cookies