BAZAR

Doliu în lumea filmului: Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough a murit

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Richard Attenborough a fost filmul dedicat Mahatmei Gandhi, pentru care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun regizor, scrie Mediafax.

Însă el a devenit celebru şi prin rolurile sale, printre care se numără cel al proprietarului parcului tematic din „Jurassic Park”.

Richard Samuel Attenborough s-a născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. A primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

Tatăl său, Frederick, a fost profesor universitar, iar mama sa s-a aflat printre cei care au denunţat dictatura lui Francisco Franco şi i-au ajutat pe refugiaţii spanioli.

Richard Attenborough, care îşi dorea să fie actor încă de la vârsta de patru ani, a obţinut o bursă la Royal Academy of Dramatic Art în 1941. În acelaşi an a debutat pe scena de teatru londoneză (West End), iar, în 1942, a jucat primul său rol într-un film, „”Mai presus de toate/ In Which We Serve”, de Noel Coward.

Ulterior s-a alăturat Royal Air Force (Forţele aeriene britanice), devenind pilot, iar, în 1944, a făcut voluntariat pentru o unitate de filmare care activa în Germania.

Attenborough a jucat multe roluri de oameni slabi şi neadaptaţi, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în filme precum „Brighton Rock”, „Şedinţă de spiritism într-o după-amiază ploioasă/ Seance on a Wet Afternoon” şi „10 Rillington Place”.

Şi-a construit, de asemenea, o prestigioasă carieră în teatrul şi cinema-ul britanic.

Cel de-al cincilea film pe care l-a regizat, „”Gandhi”, lansat în 1982, l-a impus în lumea personalităţilor cinematografiei britanice şi i-a adus numeroase premii, precum opt Oscaruri, printre care cel pentru cel mai bun regizor şi cel pentru cel mai bun lungmetraj (în calitate de producător). Acelaşi film i-a adus un Glob de Aur pentru cea mai bună regie şi două premii BAFTA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button