BAZAR

Doi sateliţi româneşti vor fi lansaţi în cosmos

Pana sa apara primele contracte, Agentia Spatiala va lansa in cosmos doi sateliti pentru cercetarea stratului superior al atmosferei.

Robisat 1 si Robisat 2, cei doi sateliti romanesti, sunt construiti de la zero intr-un laborator din orasul Magurele, informează stirileprotv.ro. 

Cand ambii sateliti vor fi gata, urmeaza sa fie trimisi in America de Sud, in Guyana Franceza, unde ii asteapta o racheta a Agentiei Spatiale Europene. In total, 50 de nano-sateliti vor fi plasati de racheta pe orbita pamantului, ca sa masoare densitatea, dar si compozitia chimica a ionosferei, stratul superior al atmosferei.

Doar 25 de tari din lume au capacitatea sa produca acesti sateliti nano, spun specialistii, care vor sa fabrice si sa vanda aparatele in regim low cost.

Satelitul romanesc de mici dimensiuni costa peste 300 de mii de euro si mai platim 100 de mii de euro „biletul” pana in spatiu. Prin comparatie, un satelit similar facut de NASA poate costa cateva milioane de euro. Nanosatelitii pot fi folositi in cercetarea spatiului, in telecomunicatii sau chiar agricultura.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button