ARHIVA B365

Doi moldoveni convertiți la Islam, reținuți la graniță. Încercau să ajungă fraudulos în Franța

Cei doi moldoveni au fost reţinuți de poliţia de frontieră pe malul Prutului, în apropiere de punctul de trecere Toceni, din Cahul, informează jurnaliştii TVR Moldova.

Încercau să treacă râul si au luat-o la fugă atunci când poliţiştii de frontieră s-au apropiat de ei. Au fost prinşi după ce oamenii legii au tras câteva focuri de armă.

Într-un rucsac aveau o grenadă, cartuşe, obiecte şi cărți de ideologie islamică. Pe foaie de hârtie era indicat traseul, cu destinaţia finală – Franța.

Ambii au făcut închisoare, unul dintre ei a fost condamnat pentru omor. Cât timp au stat după gratii, s-au convertit la religia islamică.

Nu se ştie ce intenţionau să facă în Franța. Fiindcă sunt acuzaţi doar de „tentativă de trecere ilegală a frontierei”, unul dintre ei a fost eliberat.

Au fost multe cazuri de reţinere a islamiştilor din grupări teroriste, în tranzit prin Moldova, dar e prima data cât sunt reținuţi moldoveni. Experţii trag un semnal de alarmă.

Marţi, ofițerii serviciului de informații și Securitate au reținut, la Chișinău, un sirian care promova în Moldova ideile radicaliste ale islamului. Anterior, șeful de la SIS a declarat pentru o agenție de presă că instabilitatea şi conflictele militare din Orientul Apropiat sporesc riscul terorist pe întreg continentul european, şi în Republica Moldova.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button