Doi jurnaliști sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace 2021

08 oct. 2021
70 Afișari
Doi jurnaliști sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace 2021
Doi jurnaliști sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace 2021

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov au câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2021 pentru „lupta lor curajoasă” dusă în Filipine și Rusia pentru apărarea libertății de exprimare. Maria Ressa este jurnalist de investigație din Filipine, iar Dmitry Muratov, de origine rusă, conduce o redacție în Rusia.

Comitetul Nobel norvegian i-a numit pe Maria Ressa și Dmitry Muratov „reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care susțin acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai nefavorabile”, relatează BBC.

Maria Ressa, jurnalist de investigație din Filipine, a scris campania criminală antidrog a regimului Duterte

Maria Ressa, de origine filipineză, este descrisă ca o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare. Jurnalista a cofondat în 2012 o companie media digitală pentru jurnalism de investigație.

„Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipine. În 2012 ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație. Ca jurnalist și CEO al Rapple, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare”, notează comitetul Nobel norvegian.

„Rappler a atras atenția în mod critic asupra controversatei campanii antidrog criminale dusă de regimul Duterte”, sublinază acesta.

Dmitri Muratov, redactor-șef la „Novaya Gazeta”. 6 ziariști ai publicației, asasinați

Dmitri Muratov conduce ziarul independent Novaya Gazeta, fondat în 1993. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului.

„Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, precizează comitetul Nobel.

„În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor”, afirmă comitetul din Norvegia.

Câștigătorii prestigiosului premiu, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), au fost anunțați la Institutul Nobel norvegian din Oslo.

Jurnaliștii au fost selectați din 329 de candidați. Printre pretendenții de anul acesta s-au aflat activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg, grupul pentru drepturile mass-media Reporters Without Borders (RSF) și organismul global de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Premiul Nobel pentru Pace este destinat să onoreze o persoană sau o organizație care „a făcut cea mai bună muncă pentru fraternitatea dintre națiuni”.

Câștigătorul de anul trecut a fost Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), care a fost premiat pentru eforturile sale de a combate foamea și de a îmbunătăți condițiile de pace.

Cookies