Doi copii îndrăgostiți, despărțiți de soartă și de pandemie. Tatăl băiețelului a făcut un fel de magie și i-a adus din nou împreună

14 dec. 2020
568 Afișari
Doi copii îndrăgostiți, despărțiți de soartă și de pandemie. Tatăl băiețelului a făcut un fel de magie și i-a adus din nou împreună
Efrem si Alma au fost despartiti de Pandemie.

La începutul anului 2020, Iulian Comănescu și familia lui au plecat din București la Bruxelles. Au început o altă viață, departe, printre străini. Cel mai greu a fost pentru Efrem, băiatul lui Iulian și al Anei-Maria Caia, un băiețel în vârstă de cinci ani și jumătate. S-a trezit deodată singur, în lockdown, despărțit de toată copilăria lui din România și, mai ales, de prietena lui cea mai bună, Alma, fetița Amaliei Enache de la ProTV. Alma, prima lui dragoste cu care se juca în Cișmigiu cât e ziua de lungă. Atât de mare era dorul, încât Iulian s-a gândit să scrie o carte pentru copii, o carte în care cei doi copilași despărțiți să se revadă, să-și vorbească, să se joace și să viseze. Așa a apărut “Călătorie pe Volta. Planeta becurilor”, la editura Humanitas Junior. O carte despre prima dragoste si despre puterea viselor copilăriei.

“Călătorie pe Volta. Planeta Becurilor” este o poveste de iubire, cu Romeo și Julieta copii foarte mici, despărțiți nu de familiile Montague și Capulet, ci de pandemie. Mai este și o carte de popularizare a științei, în care Iulian Comănescu le explică celor mici lumea înconjurătoare, într-o aventură fantastică. Un voiaj în spațiul cosmic alături de simpaticul Efrem, fermecătoarea Alma și drăguțul Titi, într-o naveta spațială metamorfozată într-un bec. O poveste smart, cu explicații pentru cei mici și un ingenios dicționar de termeni cosmici la final. Povestea reală de iubire a fost pusă într-o naveta spațială și a ajuns pe Planeta Becurilor.

„Ai atâtea vieți câte cărți ai citit. Ai atâtea vieți câți copii ai”

B365: Ai scris două cărți pentru adulți, erai om serios, patron, ce te-a apucat cu o carte pentru copii? Ai dat în mintea copiilor?

Cu siguranță am dat și e o chestie plină de sens, odată ce te poți întoarce de-acolo. A trebuit să mă pun în mintea copilului meu de cinci ani, Efrem, ca să scriu ceva ce să înțeleagă. „Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor” e o aventură spațială. Îți dai seama că e și o regresie la vârsta la care toți băieții se visează astronauți. Și destule fete, sunt convins. Humanitas, care scoate cartea, zice: „Ai atâtea vieți câte cărți ai citit.” Poți spune la fel de bine: „Ai atâtea vieți câți copii ai.” Cu ăsta mic al meu, am o viață în plus, îmi retrăiesc copilăria. Sunt funcțional și ca adult, precizez. Am o mulțime de treburi care mă aduc cu picioarele pe pământ, gen campanii electorale și programe politice, branding de ulei, PR de criză.

Alma si Efrem, pe vremea cind se jucau împreună, in Bucuresti
Alma și Efrem, pe vremea când se jucau împreună, în București.

B365: Ai plecat din România la începutul anului 2020, iar Efrem a trebuit să se despartă de prietena lui cea mai bună, Alma. Peste câteva luni, cei doi sunt împreună într-o carte. E o carte pentru copii despărțiți?

Nu m-am gândit la asta, dar ai perfectă dreptate. Noi am ajuns în Belgia cu ultimul avion dinainte de izolare, ca să zic așa, la sfârșitul lui februarie. Am reușit să dăm rapid copiii la Școala Europeană, dar școala s-a închis după o săptămână. Efrem a rămas singur, închis în casă cu taică-său și cu o tabletă, de unde era toată ziua în Cișmigiu cu Alma. Iar planul era ca Alma și mama ei, Amalia, să vină urgent după noi, în vizită, primul lucru pe care l-am cumpărat aici a fost o canapea extensibilă, căreia Efrem îi zice „canapeaua Amaliei”. Amalia Enache de la PRO TV. Eu am conștientizat toată treaba ca pe o încercare de a-i crea lui Efrem un vis care să-l scoată din recluziune – ce poate fi mai mișto decât visul spațial? Dar, da, ai dreptate, am vrut să-i pun la un loc pe el și Alma. Mi s-a rupt sufletul când i-am văzut despărțiți și, dacă n-am putut în realitate, i-am așezat într-o carte.

B365: Cum ai scris cartea?

Foarte repede, în vreo trei-patru zile. Cărțile pentru copii au dimensiunile unei povestiri pentru adulți relativ scurte. E o carte în primul rând prin meritul Ralucăi Burcă, ilustratoarea, care a gândit exact ce mi-ar fi plăcut mie: un obiect cu cap și coadă, cu o desfășurare vizuală. Mi-era groază de niște desene pășuniste aruncate lângă text, cum erau când eram noi mici.

Alma și Efrem nu s-au văzut de la începutul pandemiei

B365: Te-ai inspirat din vreun autor pentru copii?

Dimpotrivă, ca să spun așa. Nu mi-au plăcut cărțile pentru copii nici când eram mic, am sărit direct la Jules Verne și Alexandre Dumas. Iar acum mă durea capul de la ce i-am tot citit lui Efrem. Singurul care-mi place e Findus al lui Sven Nordqvist, dar nu prea cred că are legătură cu ce fac eu. Altfel, sigur că Dr. Seuss sau Maurice Sendak au coerența lor, în primul rând vizuală. Au fost o sursă de inspirație din punctul de vedere al organizării materialului. Humanitas a vrut același lucru, știe ce înseamnă o carte pentru copii contemporană și nu s-a lăsat până nu am făcut-o împreună. Iustina Croitoru a fost cea care a reușit să o localizeze pe Raluca Burcă, fără asta toată treaba era un fișier de Word într-un mobil, așa a luat Efrem contact cu povestirile. Dacă vreți, m-am apucat de povestirile astea ca să nu fiu obligat să le citesc pe ale altora, care mie nu-mi plac. Am reușit să-l zăpăcesc puțin pe Efrem cu „Cărțile Junglei” și am încercat și „Tom Sawyer”, aia e altă treabă. Dar sper ca „Volta” și povestirile care o să urmeze să fie un cadou și pentru părinții ca mine, cărora nu le plac cărțile pentru copii.

Alma si Efrem s-au reunit intr-un vis Cosmic, pe planeta Becurilor mereu aprinse, ca iubirea lor.
Alma și Efrem s-au reunit într-un vis Cosmic, pe planeta Becurilor mereu aprinse, ca iubirea lor.

40% dintre români cred că Soarele se-nvârte în jurul Pământului

B365: Până la urmă, cât e fantezie și cât e real din Efrem și Alma – și în general, în povestire?

Cred că Efrem și Alma seamănă destul de bine cu cei din realitate. Alma din carte e cea care „își dădea seama imediat că se întâmplă ceva, odată ce se întâmpla”. Așa e ea, expansivă, deschisă, super reactivă. Efrem e mai meditativ, deși e foarte relațional și deschis și el. Amândoi sunt foarte no-nonsense, cum să zic – așa e și mama Almei, Amalia. Una dintre cele mai normale ființe pe care le-am cunoscut, fără niciun fel de ego oricâte mii de ore a stat pe post – și mai ales normală în sens intensiv, cum să spun, fiindcă normalitatea psihică e foarte greu de atins în România, e o scară sau o performanță Zen. Ne știam dinainte, dar ne-am încuscrit strașnic de când cu Alma și Efrem. Altfel, în povestiri mai apar „faze” din viața lor reală, de pildă găinațul de cioară în care e îngropat Cișmigiul, într-un episod care încă nu e tipărit. Dar mai ales date și explicații științifice betonate. Altitudini, distanțe, principii newtoniene… Am scris cu multă atenție cifre, noțiuni de fizică, cât mai pe înțelesul copiilor de câțiva ani am putut eu. Aici am o problemă personală, care s-a dovedit din fericire a fi și problema Humanitas: faptul că 40% dintre români cred, de pildă, că Soarele se-nvârte în jurul Pământului.

Cum îi înveți pe descopere lumea

Nu cred că putem ajunge undeva, cu România, dacă ne închipuim contrariul sau că de fapt coronavirusul nu există. În niciun caz pe Lună, că bănuiesc că dai cu nava-n Soare întâi, pe logica aia cu Pământul în mijloc. Cărțile pentru copii au tiraje mari, „Volta” are 3.000 de exemplare de pornire, sper ca unii dintre cititori (sau ascultători) să intre în viață măcar de pe la Copernic, ăla cu teoria heliocentrică, nu de la Ptolemeu. E mult mai ușor să le povestești Universul, să-i faci să-l vizualizeze, decât să le bagi pe gât constante gravitaționale. Până la urmă și Newton a contemplat un măr.

„E un moment în care trebuie să ne mobilizăm resursele ca să luptăm cu fake news, alternative facts, post-truth și tot restul”.

B365: Se poate trăi, în România, ca autor pentru copii?

Habar n-am și nu mi-am propus asta. Dacă avem succes, veniturile vor fi neneglijabile. Dar altfel am firma mea, am restartat-o la Bruxelles unde mă ocup de political intelligence și comunicare instituțională. Eu am făcut ce-am făcut în primul rând din motive personale, ca să găsesc o variantă de fugă la lockdown, apoi mai generale, în speranța că și alți părinți vor găsi o treabă suportabilă de făcut cu copiii – cartea – și, în fine, politice dacă vreți:e un moment în care trebuie să ne mobilizăm resursele ca să luptăm cu fake news, alternative facts, post-truth și tot restul. Ați văzut ce scor a obținut AUR în alegeri. Dacă alegătorii lor ar fi luat contact cartea mea când erau mici, poate n-ar mai vota așa. Poate…

Iulian Comănescu este antreprenor în sfera comunicării și autor. A publicat două cărți “Cum să devii un Nimeni-mecanismele notorietății, branduri personale și piața media din Romnia”( 2009) și “Mihnea Constantinescu. Omul care a schimbat România fără ca noi să știm”( 2019). Are o companie care se ocupă de consultanță de imagine, conținut sponsorizat, grafică, video și branding din 2006. De la începutul anului 2029, trăiește la Bruxelles, unde și-a definitivat firma în zona de political intelligence și PR de criză. S-a apucat de scris cărți pentru copii după ce fiul lui, Efrem, a vrut și el o carte a lui. Efrem are acum cinci ani și jumătate. Puteți cumpăra cartea de pe site-ul Humanitas și din librării.

Cookies