Doi copii din Botoșani, intoxicați cu paracetamol de sărbători. Au fost transferați de urgență la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

03 mai 2021
122 Afișari
Doi copii din Botoșani, intoxicați cu paracetamol de sărbători. Au fost transferați de urgență la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Medicii SMURD din județul Botoșani au realizat o intervenție de urgență pentru salvarea a doi frați, o fetiță de cinci ani și fratele acesteia, în vârstă de doi ani, care au fost lăsați nesupravegheați și s-au intoxicat cu paracetamol. Din fericire, au fost găsiți de mama lor la scurt timp și au fost aduși de aceasta la secția de pediatrie a Spitalului Județean Botoșani. De acolo, aceștia au fost transferați la Iași, de unde au fost aduși la spitalul Grigore Alexandrescu cu o aeronavă SMURD.

Cei doi copii erau în vizită la bunici, într-o comună din județul Botoșani. Aceștia au găsit un recipient cu paracetamol sirop pentru copii,  iar gustul specific, cu arome de fructe, i-a făcut să guste. Copiii au băut întreg conținutul sticlei, pasând sticla de la unul la altul. Norocul a făcut ca bunicii să îi descopere și să o alerteze pe mama micuților. Aceasta le-a administrat imediat tratamentul specific de urgență și a plecat imediat cu aceștia la Spitalul Județean Botoșani.

Copiii au fost duși de urgență la Iași, de unde au decolat spre Capitală

“Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD, potrivit monitorulbt.ro.

Cadrele medicale de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul copiilor în Capitală, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București. Din cauza faptului că paracetamolul acționează rapid în organism, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Cele două ambulanțe unde se aflau în stare stabilă copiii au mers până la aeroportul din Iași unde au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD. Zborul spre București a durat aproximativ 40 de minute, iar la aterizare cei doi copii au fost așteptați de ambulanțe și transportați la spitalul Grigore Alexandrescu.

Care sunt etapele intoxicației acute cu paracetamol

  • Stadiul iniţial (0-24 ore), caracterizat prin anorexie, greaţă, voma, letargie, diaforeza, transpiraţii.
  • Stadiul intermediar (24-48 ore): în acest stadiu, starea generală bună poate fi înşelătoare, dar paraclinic se înregistrează creşterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modifcarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.
  • Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.
  • Stadiul de refacere, care durează până la 5 zile, timp în care transaminazele revin la normal, iar structura hepatica se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.

 

 

Cookies