Doi Cocoși este unul dintre numele „grele” din istoria pe baruri și restaurante a Bucureștiului, un restaurant cu specific tradițional și însemnătate ridicată care și-a clădit reputația departe de centrul Capitalei, însă asta nu l-a făcut mai prejos în ochii clientelei. De la han a devenit restaurant cu clientelă vastă, însă povestea a luat capăt în acest an, deoarece „cocoșii” vor fi demolați pentru a face loc unui complex rezidențial.
Pe malul lacului Străulești, în locul unde acum două-trei decenii se făceau zile de naștere sau se discutau sume de transfer pe milioane de dolari la un vin bun și o friptură, urmează să nu mai rămână piatră peste piatră. Se demolează Doi Cocoși, restaurantul celebru din nordul Bucureștiului care a adunat aici un microunivers de-a lungul ultimelor decenii.
Povestea celor de la Doi Cocoși începe acum mai bine de 100 de ani, la mică apropiere de lacul Străulești, localul fiind pe atunci un han care cu timpul a devenit restaurant. De asemenea, trebuie menționat că familia care s-a ocupat până în ultima zi de dinainte de demolare de Doi Cocoși are localul în grijă din anul 1979. Pe-atunci, localul era unul dintre cele mai cunoscute și apreciate restaurante tradiționale, cu meniu românesc.
Dar aici nu a fost doar un restaurant, a fost un microunivers, cu un hotel de mici dimensiuni, un atelier pentru tipăriri, un magazin, spații de birouri dar și o sală de forță. De asemenea, potrivit Restocracy, una dintre cele mai impresionante părți de la Doi Cocoși era pivnița, unde se aflau cantități infinite parcă de murături, dulceață și fel de fel de sosuri, toate făcute „în casă”.
Dar nu doar renumele din perioada comunistă a ținut relevant Doi Cocoși. Desigur, „duelul” cu restaurantele tradiționale din centru era greu de dus, însă asta nu a tăiat deloc din clientela fidelă a restaurantului din Străulești.
Locația a fost cunoscută cel mai bine acum vreo 15-25 de ani pentru chefurile organizate după meciurile „Naționalei” de fotbal, dar și pentru că tot aici se puneau la cale, se legau și se dezlegau unele dintre cele mai importante transferuri de la noi. Nu degeaba patronii localului sunt Cristi Borcea și Gigi Nețoiu – primul, fost proprietar al clubului de fotbal Dinamo București, în timp ce Nețoiu a fost deputat și acționar la cluburile de fotbal Dinamo București și Universitatea Craiova. În locul „Doi Cocoși” urmează să se ridice un complex rezidențial cu 102 apartamente distribuite pe parter + 9 etaje, având o suprafață desfășurată de aproximativ 18.700 metri pătrați, însă care va avea o amprentă de doar jumătate din actualul teren.
Evenimentul închiderii nu avea cum să fie ignorat de conducerea restaurantului, care a postat un mesaj de la revedere pe Facebook:
„🐓🐓 Totul incepe si se termina intr-un punct, la fel si istoria Restaurantului Doi Cocosi 🐓🐓
Dorim sa va transmitem un mesaj de apreciere pentru loialitatea cu care ne-ati onorat de-a lungul anilor.
Va multumim pentru acest lucru si suntem mandri ca am avut sansa sa va fim gazda evenimentelor dumneavoastra pe tot parcursul acestor ani! 💯
Va dorim un sfarsit de an memorabil si toate cele bune in continuare!🥂
🐓🐓 Cu toata stima, pentru ultima data, Echipa Doi Cocosi🐓🐓”