Doi angajați ai unei bănci au furat zeci de milioane de lei dintr-un fond de pensii. Percheziții în București și alte 12 județe

30 iun. 2022
1425 Afișari
Doi angajați ai unei bănci au furat zeci de milioane de lei dintr-un fond de pensii. Percheziții în București și alte 12 județe
Doi angajați ai unei bănci au furat zeci de milioane de lei dintr-un fond de pensii. Percheziții în București și alte 12 județe. Imagine simbol: Pexels

Suspiciuni de delapidare. Doi angajați ai unei bănci, dar și alte persoane, ar fi furat peste 23 de milioane de lei dintr-un fond de pensii. Polițiștii desfășoară percheziții în București și alte 12 județe.

Doi angajați ai unei bănci au furat peste 23 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Doi angajați ai unei bănci cunoscute din România au furat peste 23 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii. Angajații, dar și alți complici, și-au cumpărat ceasuri de lux și vacanțe scumpe, din banii clienților băncii.

Joi dimineață, polițiști și procurori din București au descins în 48 de locații din oraș și alte 12 județe din țară în dosarul de delapidare.

Oamenii legii au descoperit că persoanele respective ar fi delapidat suma de 23.5 de milioane de lei din fondul privat de pensii, iar cu banii și-au cumpărat ceasuri și vacanțe de lux.

Pe lângă cele 48 de mandate de percheziții la domiciliu, anchetatorii au pus în aplicare și 80 de mandate de aducere și și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la mai multe adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj.

Percheziții de amploare

„Astăzi, 30 iunie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare”, transmite Poliția Română.

Totul a început să iasă la iveală la începutul luni maii, 2022, în momentul în care administratorii unui fond de pensii privat, asociat unei bănci unitare, au descoperit că lipseau mai multe documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în valoare de aproximativ 22 de milioane de lei.

Din probatoriul administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de:

  • delapidare (726 acte materiale),
  • complicitate la delapidare,
  • fals intelectual,
  • uz de fals,
  • fals în declarații.

Faptele menționate mai sus au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați ai unei bănci, dar și mai multe persoane juridice.

Și-au însușit și au folosit banii în interes personal

În perioada 2019-2022, cei doi angajați ai băncii, ajutați de persoane apropiate, dar și de 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23.5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

„Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive”, informează Poliția Română.

La acțiune participă mai multe subunității de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, dar și inspectoratele de poliţie ale județelor Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea, Argeș și Gorj.

Cookies