Doi administratori ai unui azil de bătrâni din Voluntari au fost reținuți. În caz de control, unii vârstnici, înfometați și privați de medicamente, erau ascunși la hotel

27 oct. 2023
122 Afișari
Doi administratori ai unui azil de bătrâni din Voluntari au fost reținuți. În caz de control, unii vârstnici, înfometați și privați de medicamente, erau ascunși la hotel
Doi administratori ai unui azil de bătrâni din Voluntari au fost reținuți. În caz de control, unii vârstnici, înfometați și privați de medicamente, erau ascunși la hotel | Foto simbol: Freepik

Doi administratori ai unui centru rezidențial pentru persoane vârstnice din Voluntari au fost reținuți de procurorii DNA. Aceștia ar fi prezentat documente false inspectorilor sociali, centrul pentru bătrâni nu ar fi avut servicii medicale, iar în timpul controalelor unii beneficiari ar fi fost scoși din centru și plimbați prin oraș sau cazați prin hoteluri.

Doi administratori ai unui centru de bătrâni din Voluntari au fost reținuți

Cei doi inculpați, administratori ai unui centru pentru persoane în vârstă din Voluntari, Ilfov, au fost reținuți pentru 24 de ore pentru „săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 26 și 27 octombrie 2023, a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale ce deține un centru rezidențial pentru persoane vârstnice situat în orașul Voluntari, județul Ilfov, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În comunicatul transmis de DNA se arată că cei doi inculpați ar fi prezentat mai multe documente false inspectorilor sociali:

În perioada 29 – 31 august 2023, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să efectueze un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.

Acționând în această manieră, cei doi inculpați i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăție, îndeplinirea condițiilor de acordare a acreditării/licențierii furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor furnizate de aceștia.

Beneficiarii centrului nu erau hrăniți corespunzător

Potrivit procurorilor, serviciile medicale ar fi fost inexistente, iar mâncarea oferită persoanelor cazate în centru nu era suficientă și nici corespunzătoare din punct de vedere nutritiv.

Atunci când inspectorii sociali au mers în vizită, unii dintre beneficiari, cei care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate, ar fi fost scoși din centrul din Voluntari, fiind cazați la hotel și plimbați cu un autovehicul prin oraș.

În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora) ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.

De menționat este faptul că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbați” cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

La data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor găsite, însă inculpații ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație pentru a-și continua activitatea, chiar dacă pentru acest lucru nu ar fi existat licență. Administratorii au raportat autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Vineri, 27 octombrie, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cursul zilei de joi, 26 octombrie, au fost făcute percheziții domiciliare în 3 locații, situate pe raza județului Ilfov.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies