ARHIVA B365

Doi administratori ai unor firme, şefii reţelei din dosarul medicamentelor contrafăcute

Cei doi sunt Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma şi Farmacia Vitaplus Cernica, reţinuţi în urma percheziţiilor şi a audierilor de miercuri din acest dosar, scrie mediafax.ro.

Alături de ei, au primit ordonanţe de reţinere contabila firmelor, Luminiţa Costin, Alexandru Robert Oprea, Ştefan Florin Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi şi Gheorghe Aurelian Anghel.

Soţii Stan sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, contabila – pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, Oprea – pentru complicitate la evaziune fiscală, iar ceilalţi patru – pentru spălare de bani, precizează Parchetul instanţei supreme.

Toţi cei opt au fost prezentaţi, joi, Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, Robertino şi Mariana Stan au prejudiciat bugetul de stat cu circa trei milioane euro, prin înregistrarea în evidenţele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii. Acest mecanism a fost creat de cei doi cu ajutorul contabilei Luminiţa Costin şi al lui Alexandru Robert Oprea, administrator al altei firme ce făcea parte din circuitul fictiv conceput.

Cel de-al doilea mecanism infracţional de disimulare a adevăratei naturi a dispoziţiei, circulaţiei şi proprietăţii sumelor de bani a fost realizat în mod empiric, prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL şi mai multe persoane fizice, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfăşura operaţiuni de comerţ cu medicamente. În acest fel, susţin anchetatorii, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusă procesului de spălare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnică de la ATM-uri şi folosirea disponibilului în interes personal sau în activitatea societăţilor, fără a se cunoaşte cu exactitate circuitul sumelor de bani după retragerea din unităţile bancare, astfel fiind ascunse provenienţa, circuitul şi proprietarul real al banilor.

Prejudiciul din acest dosar – peste 13 milioane lei (circa 3 milioane de euro) – a fost identificat de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF.

La percheziţiile făcute miercuri în acest dosar, anchetatorii au găsit: bani; documente contabile; registre de evidenţă fiscală; medicamente de diferite tipuri folosite în tratarea unor boli grave, unele dintre ele având data de valabilitate expirată sau prezentând semne vizibile de manipulare, depozitate în condiţii improprii; caiete sau agende în care se află înscrise situaţii care atestă circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri şi hard-disk-uri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button