DOCUMENTUL care arată dimensiunea crizei termoenergetice din iarna 2021. 25 de municipii cer ajutor financiar

26 oct. 2021
184 Afișari
DOCUMENTUL care arată dimensiunea crizei termoenergetice din iarna 2021. 25 de municipii cer ajutor financiar
DOCUMENTUL care arată dimensiunea crizei termoenergetice din iarna 2021. 25 de municipii cer ajutor financiar de la Guvern

Primarii din marile municipii au recunoscut că fără sprijin de la Guvern vor fi obligați să taie investițiile și să mărească factura pentru populație. Un document semnat de 25 de municipii, printre care - Timișoara, Iași, Cluj și Constanța, arată cât de extinsă este problema asigurării energiei termică din iarna anului 2021, la nivelul principalelor orașe din România.

Asociația Municipiilor din România a trimis un document către ministerul de Finanțe în care prezintă sumele de care au nevoie 25 de municipii pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat.

Datele arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei, se arată în documentul făcut public de Europa Liberă.

„În această iarnă nu putem face față creșterilor de prețuri pentru a încălzi populația”

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poate compensa „creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”.

„În această iarnă nu putem face față creșterilor de prețuri pentru a încălzi populația, pentru a ține în viață sistemele centralizate de termoficare. A mai fost o discuție despre tratamentul egal. S-a făcut deja o înțelegere în București ca prețul gazului să fie luat direct cu prețul de la Romgaz de 150 de lei, iar restul primarilor să ne ducem pe 800 – 1.000 de lei sau cât mai crește acest preț. Nu e deloc corect”, a declarat, pentru Europa Liberă, Constantin Toma, președintele executiv al AMR.

Primarii din cele 25 de municipii care au sistem centralizat de încălzire susțin că principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă și pentru care solicită sprijin sunt:

  • Plata în avans a unor cantități de combustibil
  • Realizarea unor lucrări de reparații în sistem de urgență care condiționează funcționarea sistemului de termoficare
  • Plata datoriilor restante, în mod deosebit la furnizorii de combustibil
  • Susținerea subvenționării costului gigacaloriei
  • Municipiile care solicită cele mai mare sume

La București, primăria promite că va subvenţiona în continuare gigacaloria

Primăria va subvenţiona în continuare gigacaloria, anunță Nicuşor Dan, edilul Bucureștiului, care nu a explicat totuși încă valoarea ajutorului. De asemenea, primarul vine cu trei mesaje pentru bucureșteni în prag de iarnă, Mai mult, acesta le cere oamenilor să aibă răbdare pe termen lung pentru că aceste probleme vor fi rezolvate.

Actele la control. Nicușor Dan a declarat că au loc verificări privind lucrările publice din mandatul Gabrielei Firea

Primarul Nicușor Dan a venit luni seară cu un mesaj la adresa bucureştenilor transmițând că în luna noiembrie gigacaloria își va mări prețul cu 20%.Totuși, PMB continuă să subvenționeze prețul căldurii în București, însă nu se știe cu cât. Calculele arată că am putea plăti și cu 100 de lei în plus pentru un apartament cu două camere.

Nicușor Dan, mesaj pentru bucureșteni privind gigacaloria

Primarul general le-a cerut luni seară bucureștenilor să aibă răbdare pe termen lung pentru că problemele se vor rezolva. Mai mult, ar trebui să fie puțin mai bine decât anul trecut pentru că au mai fost făcute reparații la sistemul de termoficare. De asemenea, chiar dacă prețul gigacaloriei va crește, Primăria va continua să subvenționeze gigacaloria.

„Peste o săptămână o să avem și preţul stabilit de ANRE pentru producţie şi prețul pentru transport. În momentul de faţă raportul este cam – fără TVA – 206 producţia, 220 transportul, cam jumătate-jumătate. Iar în ceea ce priveşte preţul, cu tot cu TVA – 164 plătit de bucureşteni şi 330 plătiţi de primărie.

Primăria va subvenţiona în continuare gigacaloria, al doilea mesaj – o să fie puţin mai bine decât iarna precedentă pentru că s-au făcut reparaţii în acest an, şi al treilea mesaj – să aibă răbdare pe termen lung, o să rezolvăm problema asta.” a spus primarul Nicuşor Dan luni seară pentru Digi 24.

Timișoara a rămas fără căldură

Timișoara a intrat marți într-o criză termoenergetică, care înseamnă sistarea livrării de apă caldă și căldură în locuințe și spitale, după ce compania de gaze nu s-a înțeles cu municipalitatea asupra prețului.

Primarul a făcut un apel public la companii nationale să ajute Colterm si anunță că trebuie să dubleze facturile timișorenilor la căldură și apa caldă.

Furnizarea energiei termice s-a oprit marți în Timișoara. Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat că în jur de 50.000 de abonați din Timișoara, între care spitale, școli și alte instituții rămân de marți fără căldură și apă caldă.

Tags:
Cookies