Documentele cerute de bucureștenii din Sectorul 5, eliberate atât online, cât și fizic

26 feb. 2021
104 Afișari
Documentele cerute de bucureștenii din Sectorul 5, eliberate atât online, cât și fizic

Primăria Sectorului 5 anunță că eliberarea atât online, cât și fizic, a documentelor solicitate de către contribuabilii din sector, a fost luată în urma mai multor sesizări venite din partea cetățenilor. De asemenea, noul director al Direcției de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 a impus angajaților să respecte legile în vigoare și să soluționeze solicitările de acte administrative fiscale venit din partea contribuabiilor într-un timp cât mai scurt.

Ce documente urmează să fie eliberate atât online, cât și fizic

În acest sens, directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 a dispus ca documentele precum:

  • certificate de atestare fiscală,
  • declararea imobilelor,
  • înscrierea și radierea autoturismelor să fie eliberate atât în online (prin intermediul patformelor Avansis și ConectX), după ce în prealabil s-a validat contul contribuabilului.

Eliberarea documentelor în format fizic: pentru persoanele fizice și juridice care se prezintă la ghișeele instituției din sediile Mihail Sebastian, Națiunile Unite și Mihail Kogălniceanu.

Astfel, Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 va elibera acte administrative fiscale în termenele legale prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, respectiv:
  • certificate de atestare fiscală – cel mult două zile lucrătoare conform alin. (3) art 159;
  • cereri/declaratii contribuabili/ plătitori – în termen de 45 de zile de la înregistrare conform alin. (1) art. 77.

Petițiile transmise institutiei pe adresa de e-mail petiț[email protected] se soluționează în 30 zile de la data înregistrării conform alin. (1) art. 8 din OG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Certificatele de Atestare Fiscală necesare în relația cu Notariatele Publice se eliberează doar la solicitarea notariatului, pe adresele de e-mail [email protected] și [email protected].

​În cazul înstrăinării mijloacelor de transport deținute de persoanele fizice, nu este necesară eliberarea certificatelor de atestare fiscală, viza REMTII aplicată pe contractul de vânzare-cumparare depus ca anexă la declarația privind scoaterea din evidența fiscală înlocuind acest certificat.Termenul de eliberare este de până la 45 zile de la data depunerii actelor, în funcție de volumul solicitărilor adresate serviciilor de constatare și impunere persoane fizice.

Unde se pot depune solicitări

Contribuabilii persoane juridice pot formula/depune solicitări atât la ghișeu în sediul Mihail Sebastian nr. 23, cât și prin intermediul platformelor de comunicare la distanță www.public.ditl5.ro (Avansis) pentru solicitări care vizează obținerea certificatelor de atestare fiscală, depunerea declarațiilor de impunere mijloace de transport/imobile și www.conectX.net (ConectX) pentru orice solicitare care vizează activitatea instituției.

Pentru a crea contul persoanei juridice în platformele de comunicare electronică este necesar ca reprezentantul legal al persoanei juridice să depună solicitare pentru semnarea căreia va folosi un certificat calificat, respectiv o semnătură electronică cu certificat digital, calificat.

Prin email la adresa [email protected], pentru a formula solicitări prin email este necesar ca persoana juridică să se identifice în relația cu organul fiscal local numai cu certificat calificat. Solicitările transmise prin email vor fi însoțite de cererea de manifestare a opțiunii contribuabilului pentru comunicare prin email, semnată cu semnătură electronică cu certificat digital calificat de către reprezentantul legal al persoanei juridice.

Cookies