BAZAR

Documentarul “Prea-fericitii din groapa de gunoi” a fost lansat online de www.veiozaarte.ro

“ Aici e mai urat ca acolo, aici e copii mai murdari, batausi. ”

“ In fiecare zi ma cert cu vecinii pe baie, ca e cea mai importanta. “

“ Vai si amar de zilele noastre. “

Acum, sunt departe de oras, de scoala, de piata.

„E vorba de oamenii care, pana anul trecut, locuiau pe strada Coastei din Cluj, si care au fost dusi de autoritati la groapa de gunoi Pata Rat. E vorba de copii, care stiu ce e ala internet si cum se poate folosi. Care viseaza la un parc, unde sa se plimbe cu bicicletele si sa aiba scoala mai aproape. Care isi vor inapoi  viata si sansa la un viitor ” …

Povestea lor o puteti urmari in documentarul  “Prea-fericitii din groapa de gunoi”, pe  www.veiozaarte.ro

Povestea lor in cateva cuvinte:

In decembrie anul trecut, 76 de familii, majoritatea de etnie roma, au fost mutate de autoritatile locale în proximitatea gropii de gunoi din Pata-Rat, în 40 de locuinte construite în 10 module.

La Pata-Rat mai locuiesc, în acest moment, alte doua comunitati de romi: una dintre ele – Dallas – aflata la cativa metri de cea mutata în 2010, iar cealalta – Cantonului fara numar, situata în vecinatatea caii ferate.

Camerele pe care familiile le-au primit la Pata-Rat au o suprafata 13-14 mp, nu au apa calda, nu au bucatarie si au baie comuna. Intr-o camera ajung sa locuiasca si cate 10 persoane.

Pe terenul de pe strada Coastei, de unde au fost mutate cele 76 de familii, urmeaza sa se construiasca un campus teologic si alte constructii necesare Bisericii, care vor fi gata pana în anul 2014. Primaria Cluj-Napoca a dat acest teren Bisericii Ortodoxe Romane si Facultatii de Teologie, în schimbul unui alt teren – un parc – detinut de BOR.
Documentarul face parte din proiectul subRahova-Pata Rat, un proiect al Asociatiei culturale Solitude Project, finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat în parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti, Veioza Arte si Asociatia Colectiv A.Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button