BAZAR

Documentar realizat în 1980, dedicat celor care vor locui în Capitală peste 65 de ani. VIDEO

„Pentru strănepoţi, încă ceva despre Bucureşti…” este un scurtmetraj din arhiva studioului de film documentar „Alexandru Sahia”. Scurtmetrajul, a cărui regie este semnată de Paula şi Doru Segall, are aproape 14 minute şi se numără printre cele opt selectate de cercetătoarea Adina Brădeanu, de la University of Westminster, pentru colecţia „Sahia Vintage I”.

„Pentru strănepoţi, încă ceva despre Bucureşti…”, realizat în 1980, e o ilustrată în mişcare, adresată celor care vor locui în capitala României în anul 2080. Documentarul a fost difuzat de TVR 2.

Scurtmetrajul îşi arată o faţă supercomercială – una dintre primele imagini este aceea a unui taxi cu remorcă, transportând o harpă cu tot cu studenta care cântă la ea. Potrivit dilemaveche.ro, filmul cuplului Segall conţine şi gaguri vizuale sau „cioace”, la care din perspectiva bucureşteanului de azi se mai adaugă şi efectul ameţitor al verdelui abundent din cadre, coroborat cu voice-over-ul care laudă „străzile pline de verdeaţă” sau cei „21 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de bucureştean”.

Iată filmul realizat pentru cei care vor locui în Bucureşti peste 65 de ani:

Studioul „Sahia” a fost înfiinţat în 1950, cu misiunea de a documenta construirea României socialiste; după cum aminteşte regizorul Adina Brădeanu în eseul introductiv care însoţeşte DVD-ul. Producţia ajunsese la jumătatea anilor ’80 în apropierea cifrei de 250 de scurtmetraje pe an, de la filme industriale de protecţia muncii până la poeme cinematografice apăsat personale.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button