DOCUMENT | Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru anul 2022. Subvenții și salarii de aproape 4 miliarde de lei, investiții de 670 de milioane

16 feb. 2022
390 afișări
DOCUMENT | Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru anul 2022. Subvenții și salarii de aproape 4 miliarde de lei, investiții de 670 de milioane
DOCUMENT | Proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru anul 2022. Subvenții și salarii de aproape 4 miliarde de lei, investiții de 670 de milioane. Sursa foto: Bucureștiul meu Drag & Unsplash

Primăria Capitalei a publicat spre dezbatere proiectul de buget pentru anul 2022. Municipalitatea estimează un buget de 5,7 miliarde de lei, care ajunge la 8,9 miliarde de lei cu tot cu cel al instituțiilor finanțate din venituri proprii. Din acești bani, doar 670 de milioane de lei ar urma să fie alocați pentru investiții.

Proiectul de buget al Bucureștiului pentru anul 2022 a fost publicat pe site-ul Primăriei Capitalei. Propunerea îi aparține edilului Nicușor Dan și urmează să fie trimis spre dezbatere publică iar mai apoi discutat în CGMB.

Bugetul Capitalei pentru 2022. Cât ar urma să coste subvențiile la căldură și transport public

Potrivit proiectului pentru bugetul Capitalei pentru acest an, veniturile ar urma să fie de aproximativ 5.755.452.000 de lei. La această sumă ar urma să se adauge bugetul instituțiilor publice care se finanțează din venituri proprii și care însumează 2,3 miliarde de lei. Mai mult, pot fi luate în calcul și veniturile provenite din bugetul instituțiilor finanțate atât din venituri proprii cât și din subvenții, de circa 699 milioane de lei.

Prin urmare, Primăria Capitalei ar putea avea la dispoziție un buget general de aproximativ 8.867.538,11 lei. Din această sumă, aproximativ 7,3 miliarde de lei ar urma să acopere cheltuielile curente ale Capitalei.

Mai mult, peste 1,9 miliarde de lei din bugetul general al Bucureștiului ar urma să fie alocat pentru cheltuielile de personal. Subvențiile la căldură și transportul în comun sunt de circa 2 miliarde de lei, în timp ce rambursarea creditelor interne și externe se ridică la 123 de milioane de lei.

Între timp, bugetul alocat de municipalitate pentru investiții este de aproximativ 670 de milioane de lei.

Direcția Generală de Asistență Socială, printre instituțiile prevăzute cu cele mai mari venituri

Dintre instituțiile subordonate PMB, Direcția Generală de Asistență Socială se numără printre cele cu cele mai mari venituri din partea municipalității, de circa 429 milioane lei potrivit proiectului de buget pentru 2022. O altă instituție ce ar beneficia de sume considerabile este Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, cu 394 milioane de lei.

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement ar urma să primească 93 de milioane de lei, Administrația Străzilor, 115 milioane lei, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor ar avea un buget estimat la 55 milioane lei, în timp ce Administrația Grădina Zoologică ar urma să primească 14,7 milioane lei.

Între timp, Poliția Locală și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ar urma să primească 64 milioane lei, respectiv 62 milioane lei în acest an.

Programe culturale precum ARCUB sau CREART ar urma să primească 15,2, respectiv 18,6 milioane de lei conform proiectului lui Nicușor Dan.

Proiectul ar urma să fie menținut în dezbatere publică timp de două săptămâni, pentru ca acesta să fie supus votului în ședința CGMB din data de 4 martie 2022.

Întregul document al bugetului Primăriei Capitalei poate fi consultat AICI.

Cookies