Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați

25 feb. 2022
1366 Afișari
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați

Undeva, prin Cotroceni, într-o bucătărie mai mică decât o garsonieră din Cluj (doar nouă metri pătrați) trei băieți cucuieți fac minuni culinare cu rețete culese și inspirate de prin toate cotloanele lumii: cele două Americi, estul Asiei, Levant, etc. Și lucrurile par a evolua frumos. „Sold Out” e o expresie la ordinea zilei, pentru că preparatele lor sună exotic și apetisant: Memphis Wet Ribs Sandwich, Ragu Wafu sau Kai Swirls: prajitură de casă cu vanilie și nucșoară în formă de coadă de Akita Inu. Crazy! Da’ oare or fi și gustoase?

 

Mâncare și cafea de specialitate. Smith Eatery, pe Carol Davila 39

Totul e pregătit. Să pornim, zice Waze. Cam 10 minute de la mine din Romană până în Cotroceni. Fac stânga în dreptul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, traversez Eroii Sanitari și gata, sunt în fața locului cu pricina. Smith Eatery, pe Strada Carol Davila nr. 39.

Locul ăsta e atât de mic încât dacă întinzi mâna să plătești cu cardul riști să deschizi un frigider din spatele bucătăriei. M-am întrebat cât se poate de serios: “Bă, ăștia-s întregi la cap? Ce Doamne iartă-mă poți face într-o bucătărie de 9 metri pătrați?”

Aparent, dacă ești isteț și creativ, poți găti destul de multe într-o bucătărie de doar nouă metri pătrați. Neavând, practic, spațiu de depozitare, ești obligat să cumperi dimineața toată materia primă cu care urmează să gătești tot în aceeași zi. Poate de aici și prospețimea preparatelor pe care le-am încercat.

Mai mult decât atât, Smith Eatery nu are doar un meniu, ci trei: Breakfast & Coffee, Lunch, respectiv SF Saturdays. Lunea e un singur fel de mâncare, apoi de marți până sâmbătă meniu “normal”, iar sâmbetele sunt de-a dreptul Science Fiction cu tot felul de experimente. Spre exemplu, săptămâna trecută, la SF Saturday au avut în meniu Shawarma cu calcan de Marea Neagră, condimente levantine, zhoug, fricasse persan de ciuperci shiitake și king oyster cu ulei de harissa. Tot sâmbăta trecută au avut ceva adana kebab după o rețetă din Istanbul. Și tot în aceeași sâmbătă au băgat băieții porc marinat în stil vietnamez ars pe grill, foie gras, sos de usturoi și asian quick pickles.

My brain: Just shut up and take my money!

 

Partea și mai bună? Smith Eatery nu e doar o bucătărie, e și cafenea de specialitate. Câteva măsuțe afară, clasic, însă, repet, fără locuri la interior, depinde de fiecare dacă vrea să mânânce “în stradă” sau să iau la pachet. Comanda se poate plasa online, pe site (adică aici) sau la telefon. Există serviciu de livrare la domiciliu. Pentru că ploua, am luat “la pachet”.

 

Am mâncat pentru tine de la Smith Eatery

 

Memphis Wet Ribs Sandwich | 36

Coaste de porc gătite 16 ore cu un amestec de 11 condimente, sos barbecue făcut de la 0, salată coleslaw și cartofi prăjiți în untură de porc

Korean Fried Chicken | 36 lei

Pui prăjit, sos de ardei iute și arahide prăjite, dip de lapte bătut cu kimchi, cartofi glazurați cu sos dulce-picant și salată coleslaw

Kai Swirls | 6 lei

Prajitură de casă cu vanilie și nucșoară în formă de coadă de Akita Inu. Supreme rulers of the house.

 

Judecata de Apoi

În ordinea preferințelor personale:

 

Pui prăjit, sos de ardei iute și arahide prăjite, dip de lapte bătut cu kimchi, cartofi glazurați cu sos dulce-picant și salată coleslaw

Oioioioioioi. Te lingi pe degete și alta nu. Ce mi-nu-nă-ție de preparat! Chicken never tasted better! Pui suculent și apetisant, delicios, acoperit de o super crustă gustoasă cu susan. Am muiat puiul adânc în sosul lung de lapte bătut cu kimchi (sună bine, nu?), ca să “intre” frumos. Cartofii crestați milimetric și glazurați din belșug cu sos dulce picant sunt, surpriză mare, dulcegi și delicioși! Perfecți pentru puiul meu. Te invită să apuci totul cu mâna, fără menajamente. Și încă ceva! Ceva ce un carnivor n-ar trebui să zică, daaaaaaaaaaaaar salata coleslaw e f*cking amazing. Jur. Foarte aromată. Asiatic aromată. Un traseu al aromelor și texturilor foarte bine gândit cu totul. Korean Fried Chicken, you rock! Nota 10 de la mine, cu felicitări. Repetabil!

 

Memphis Wet Ribs Sandwich

Coaste de porc gătite 16 ore cu un amestec de 11 condimente, sos barbecue făcut de la 0, salată coleslaw și cartofi prăjiți în untură de porc

Arată ca un pulled pork, miroase a pulled pork și are gust de pulled pork. La fel ca puiul de mai sus, carnea este suculentă, dulceagă și aromată. Experiență de pulled pork sandwich cu carne de pe coaste și cartofi “finger bite” trași în untură. Cartofii mei au fost foarte bine rumeniți, poate o idee prea bine și recunosc că mă așteptam să aibă un iz de carne, de bacon, însă n-a fost cazul. Nimic de reproșat preparatului, mai ales că….s-a mâncat tot. L-am devorat pur și simplu. A se savura cu mâna goală. Totul.

 

Kai Swirls

Prajitură de casă cu vanilie și nucșoară în formă de coadă de Akita Inu. Supreme rulers of the house.

Prima întrebare pe care am pus-o la Smith Eatery:

– Sunteți fani Akita Inu?

– Da, da. Avem vreo câțiva. Îi iubim! (moment în care tipului i se luminează fața)

Oficial, și eu îi iubesc pe băieții de la Smith Eatery. Kai Swirls sunt niște fursecuri răsucite cu textură moale, aerată și miros fin de vanilie. Nucșoara e și ea acolo, undeva, în spatele clasei. La prima degustare pot părea niște prăjiturele banale. Atenție! Nu sunt banale. Sunt perfecte! Mai ales însoțite de o cafea bună, de specialitate. Supreme rulers rule! Și costă doar 6 lei bucata. Am luat două și am plătit în lei. Deocamdată nu se acceptă plata în Dogecoin.

Total Smith Eatery: 84 de lei.

Voi mai mânca pentru tine de la Smith Eatery: 100% Da.

În loc de concluzie. Smith Eatery a fost e experiență umană și culinară foarte plăcută. Am dat de oameni tineri pe fețele cărora se citește dragostea pentru mâncare și cafea bună. Lucrurile astea se simt și se văd cu ochiul liber. Încurajez pe oricine să încerce bunătățile de la Smith Eatery. Inclusiv pe frații vegetarieni.

Următoarea mea țintă din meniul Smith Eaterry sunt niște Arabic Beef Ribs. Coaste de mânzat gătite 12 ore cu cafea Arabica și cardamom, cu sos barbecue de rodie și cartofi copți cu dukkah crocant.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

 

Uite pe unde-am mai mâncat pentru tine:

Cookies