Doar 7 românce din 250 cu implanturi periculoase, în procesul pentru compensaţii de minim 3.000 euro

de:
02 mart. 2015
4 Afișari
Doar 7 românce din 250 cu implanturi periculoase, în procesul pentru compensaţii de minim 3.000 euro

Doar 7 paciente din aproximativ 250 de romance care au utilizat implanturile mamare Poly Implant Prothese (PIP) s-au alaturat procedurii judiciare din fata Tribunalului Comercial din Toulon, Franta initiata in urma scandalului declansat la nivel mondial in 2010 de implanturile care s-au dovedit a fi defecte.

Procedurile au fost initiate de avocatul francez Olivier Aumaitre si Cedric Joachimsmann, administrator J&D Aestheticals, distribuitorul implanturilor PIP pentru Romania si Bulgaria. Pentru a reprezenta pacientele din Romania, acestia colaboreaza cu casa de avocatura romaneasca Benclinov si Asociatii si Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania.

„Din discutiile avute pana acum cu pacientele din Romania care au fost afectate negativ de implanturile PIP am inteles ca principalul motiv care le-a impiedicat sa se alature procesului colectiv si sa-si ceara drepturile care li se cuvin in urma daunelor suferite din cauza acestor implanturi defecte, este lipsa documentatiei care sa ateste ca li s-au implantat respectivele proteze. In plus, majoritatea doctorilor care au efectuat aceste operatii nu au inteles ca acest proces este de fapt benefic pentru ei si, in loc sa incurajeze pacientele sa solicite aceste compensatii pentru a-si reface operatiile respective si a fi in siguranta pe viitor, au incercat sa le convinga ca aceasta initiativa nu va avea succes. Unii medici au mers chiar mai departe si au refuzat sa le ofere pacientelor documentatia necesara cand acestea au solicitat-o pentru a se alatura procedurilor judiciare din Franta. In aceste conditii subliniem ca procesul din Franta le este in fapt favorabil medicilor deoarece le da oportunitatea de a-si ajuta pacientele sa aiba din nou o viata normala, lipsita de riscurile si durerile provocate de aceste implanturi, de a-si salva reputatia, nedrept afectata de producatorul care nu a respectat normele de calitate impuse de UE, si in acelasi timp, sa genereze un nou flux de operatii pentru spitalul sau clinica de care apartin. Pacientele oricum nu pot deschide procese impotriva lor sau a institutiei din care fac parte pentru ca, in fapt, nu a fost vina medicilor ca aceste implanturi au fost defecte”, a declarat Raluca Curelea, partener Benclinov si Asociatii.

„Atat medicii chirurgi cat si distribuitorii nu au nicio responsabilitate si, in anumite tari, chirurgii care au considerat ca au suferit din cauza PIP mi-au cerut sa-i reprezint in Franta pentru a obtine despagubiri impotriva certificatorului astfel cum vor obtine victimele ” Olivier Aumaitre, avocat.

Dupa 4 ani de proceduri judiciare, aproximativ 1.600 femei au primit deja compensatii provizorii in valoare de 3000 de euro plus cheltuieli de judecata pentru daunele produse de implanturile PIP iar in primul semestru al acestui an, inca 9000 de paciente din intreaga lume ar trebui sa primeasca aceleasi sume in baza Deciziei Tribunalului Comercial de la Toulon care a statuat ca toate pacientele se pot alatura acestui proces colectiv pentru a-si cere drepturile.

„Prima mea operatie cu implanturi PIP a fost in octombrie 2008, la Spitalul Militar din Cluj. Am fost nevoita sa recurg la aceasta interventie din motive medicale generate de o dereglare hormonala. Dupa aceasta interventie am luat virusul Aureus din sala de operatie si incizia nu s-a inchis timp de 3 luni, fiind nevoita se petrec mai mult de o luna in spital. In Ianuarie 2009 s-a hotarat ca singura solutie disponibila pentru cazul meu era sa mi se scoata implantul drept si sa stau 3 luni fara niciun fel de proteza. M-am operat in Ianuarie, iar in martie mi s-a pus acelasi tip de implant desi eu solicitasem un alt model de proteza. Imediat dupa operatie am aflat ca implanturile PIP se scot de pe piata si am intrat in panica dar nu mai aveam nici bani si nici curaj sa mai trec printr-o alta operatie. Dupa 5 ani, in Decembrie 2013 am inceput sa am probleme grave si sa simt dureri puternice in zona sanilor care se umflau foarte tare fara sa fac vreun efort sau sa ma lovesc. Am mers la un alt medic, mi-am facut un RMN si s-a constatat ca nu erau sparte dar le mai puteam tine maxim 3 luni, dupa spusele medicului. In octombrie 2014, cand am reusit sa ma operez din nou, s-a constat ca implanturile se sparsesera de la RMN-ul facut tocmai pentru a verifica integritatea protezelor. M-am bucurat foarte mult cand am aflat
de initiativa Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania si a casei de avocatura Benclinov si Asociatii deoarece am realizat ca exista cineva care ia atitudine in fata acestei injustitii. Prin exemplul meu am sperat ca pot ajuta si alte femei care au avut o experienta similara cu a mea sa-si recupereze sanatatea si demnitatea. Banii sunt mai putin importanti pentru ca nu vor putea recompensa niciodata durerile pe care le-am indurat, socul psihologic si intregul proces traumatic prin care am trecut, dar mi se pare normal ca cei responsabili sa fie trasi la raspundere si sa plateasca pentru tot ce ni s-a intamplat”, a declarat Simina Miclea, o pacienta cu implanturi PIP.

Termenul limita de inscriere la ultima procedura judiciara impotriva TUV este stabilit in data de 29 Martie 2015, fiind ultima sansa pentru pacientele care nu s-au alaturat pana acum procesului colectiv desfasurat la Toulon de a solicita aceste compensatii.

” Peste tot in lume, pacientele afectate de implanturile PIP au fost incantate sa se implice in acest proces si sa traga la raspundere vinovatii care le-au pus in pericol sanatatea si integritatea fizica. Spre exemplu, s-au alaturat procesului 5500 de paciente din Regatul Unit al Marii Britanii, 800 de paciente din Suedia si 4000 de paciente din America Latina. Ele ar putea primi in cursul acestui an compensatii de peste 3000€ si, daca doresc, pot merge mai departe si pot solicita despagubiri de peste 12000€. Tot mai multe paciente din diverse tari se alatura acestei actiuni din Franta, pentru a confirma procesul privind despagubirile aflat in curs de desfasurare. Si pacientele din Romania ar trebui sa beneficieze de aceste compensatii si le incurajam sa contacteze Societatea de Avocatura Benclinov si Asociatii si sa faca tot posibilul sa primeasca aceste compensatii intrucat le merita. De asemenea, medicii trebuie sa inteleaga ca prin Decizia favorabila a Tribunalului de la Toulon li se ofera sansa de a-si ajuta pacientele, de a repara o nedreptate si de a-si reabilita reputatia injust patata de producatorul acestor implanturi”, a explicat Olivier Aumaitre.

Pentru a accesa cele mai recente informatii despre procedurile judiciare care se desfasoara acum in Franta, dar si despre urmatorul val al procesului, pacientele sunt invitate sa acceseze pagina dedicata lor pe Facebook – PIP Romania ( https://www.facebook.com/PIPRomania?ref=bookmarks) sau website-ul Benclinov si Asociatii ( www.benclinov.ro ).

Cookies