Experienţa cerută de angajator proaspeţilor absolvenţi face ca mulţi dintre tinerii care au urmat cursurile unei facultăţi să nu se califice deocamdată pentru un job. În plus, numărul restrâns de oferte de angajare destinate celor cu studii superioare limitează şi mai mult accesul la un loc de muncă.
De exemplu, pentru săptămâna în curs, din cele 565 de job-uri scoase la bătaie de firmele din Capitală, prin intermediul AMOFM, doar 141 sunt adresate celor care au terminat cursurile universitare. Din acestea, aproape jumătate sunt în domeniul asigurărilor, în domenii precum informatică, bănci şi software locurile de muncă vacantate de firmele din Bucureşti fiind numărate pe degetele de la o mână.
În condiţiile date, numărul tinerilor bucureşteni încadraţi în muncă prin intermediul AMOFM în ultimul an este de 2,5 ori mai mic decât al celor care au optat să stea acasă şi să ia indemnizaţie de şomaj.
Potrivit AMOFM, numărul şomerilor înregistraţi la nivelul municipiului Bucureşti se ridică la 24.922 de persoane, din care 12.298 de femei. Cifra anunţată de AMOFM nu include însă şi o parte din bucureştenii care au ieşit din plata indemnizaţiei de şomaj sau nu urmează cursurile de calificare/recalificare ale instituţiei.
Conform AMOFM, rata şomajului în Capitală a scăzut la sfârşitul lunii decembrie 2010 până la 2,29 procente, cu un număr echivalent de şomeri de 24.922 persoane faţă de 2,53% în luna anterioară.