ESENTIALȘTIRI

Doar 13% dintre oamenii infectați cu coronavirus au simptome – studiu. Și-atunci, câți avem sau am avut COVID, de fapt?

Un studiu realizar pe baza datelor colectate în New York pe o perioadă de mai multe luni sugerează că doar 13% până la 18% din cazurile de COVID-19 sunt simptomatice. Asta ar putea însemna că peste 80% din infecțiile cu coronavirus sunt asimptomatice.

Mulți oameni de știință cionsideră că una dintre cele mai periculoase caracteristici ale coronavirusului este că persoanele infectate îl transmit de obicei altora înainte de a ști că sunt bolnavi – sau fără a dezvolta vreodată simptome deloc.

Studiul, care este citat de Business Insider, spune că asimptomaticii reprezentă majoritatea covâșitoare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au creat un model care a inclus teste de anticorpi efectuate în New York din martie până în aprilie. Rezultatele sunt remarcabile:  doar 13% până la 18% din cazurile de COVID-19 au fost simptomatice. Adică între unul din cinci și unul din șapte. În rest, oamenii au avut boala și habar n-au avut.

„Există o mulțime de oameni asimptomatici – mult mai mulți decât au presupus studii anterioare”, a declarat Rahul Subramanian, unul dintre autorii studiului

Cei mai mulți oameni infectați cu coronavirus nu au simptome de COVID-19

Infecțiile asimptomatice sunt dificil de depistat și de cuantificat și e destul de firesc să se întâmple asta, pentru că  oamenii care se simt bine nu merg la medic și nici nu au bănuiala că există motive să se testeze.

Studiul a reușit să facă distincția între cazurile simptomatice care nu au fost înregistrate din cauza lipsei testelor și cazurile asimptomatice – persoane care nu s-au îmbolnăvit niciodată sau poate că nu au știut că sunt bolnave din cauza simptomelor foarte ușoare.

Estimarea rezultată a echipei poate fi mai mare decât altele, deoarece modelul lor a folosit o definiție mai largă a cazurilor asimptomatice – a inclus persoane ale căror simptome au fost atât de ușoare încât nu au contactat niciodată sistemul de sănătate.

În aceste condiții, autorii studiului cred că nu trebuie subestimată dimensiunea „transmiterii asimptomatice”, mai ales că noi variante mai contagioase se răspândesc în SUA. Chiar și New York – unde 22% din populație fusese deja infectată până în aprilie 2020 – probabil că încă nu a fost atinsă încă așa-numita imunitate de turmă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button