DNA sesizează CSM în cazul Mazăre

de:
15 apr. 2014
0 Afișari
DNA sesizează CSM în cazul Mazăre

În susţinerea solicitării, s-a ținut cont de jurisprudenţa constantă a Consiliului Superior al Magistraturii care în situaţii similare, a dat curs solicitărilor formulate în temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu în temeiul dispoziţiilor art.30 din acelaşi act normativ (hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.724 din 27.06.2013, nr.813 din 18.09.2012, nr.816 din 18.09.2012), se precizează într-un comunicat emis de DNA. 

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat că afirmaţiile emise în spaţiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acreditează ideea că dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afectează imaginea sistemului judiciar

„Redăm mai jos unele dintre declaraţiile făcute de Mazăre Radu Ştefan, în perioada 09 – 10 aprilie 2014, care au fost preluate de mai multe publicaţii de presă:

1. (…)“Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin. Eu nu vreau răul nimănui şi când nu o să mai fie preşedintele Băsescu nu o să discut niciodată ca să-mi plătească. Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu“, a spus Mazăre”

2. (…)”Primarul Constanței, Radu Mazăre, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, în urma unei decizii a instanței supreme, a acuzat la ieșirea din arestul Poliției Capitalei că este o victimă a procurorilor DNA și s-a plâns de condițiile de detenție. Edilul a spus că va pune în discuția partidului faptul că procurorii care nu își întemeiază suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizați”(…)”, se mai arat[ ]n comunicatul DNA. 

În legătură cu faptele reţinute în sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presă, conţinutul afirmaţiilor şi limbajul folosit exced cadrului constituţional şi procesual, privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia.

Radu Mazăre a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 08.04.2014, în sarcina acestuia reţinându-se săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului.

Cookies