DNA se mută la Chișinău. Un fost procuror, în delegația Uniunii Europene pentru lupta anticorupție

de:
17 sept. 2015
0 Afișari
DNA se mută la Chișinău. Un fost procuror, în delegația Uniunii Europene pentru lupta anticorupție

Fostul procuror DNA Mariana Alexandru a fost anunțată de siteul deschide.md și, la o zi distanță, confirmată oficial drept persoana angajată de delegația de la Chișinău a Uniunii Europene pentru a stimula activitatea anticorupție. Ea se va ocupa inclusiv de rectificarea unor dosare, potrivit anunțului făcut în avans de Andrian Candu, președintele parlamentului din Republica Moldova.

Mariana Alexandru nu este singurul român din justiție și din MI care a poposit la Chișinău, după cum susțin surse ale Gazetei Sporturilor. Cîțiva ofițeri judiciari cu experiență în DNA au ajuns și ei în Republica Moldova.

Alte două nume care deja se implică sau se vor implica în reformarea sistemului sînt Gabriel Sotirescu, fost în conducerea combaterii criminalității transfrontaliere la București, și chestorul-șef Marian Tutilescu, fostul responsabil al departamentului Schengen din Ministerul de Interne, scrie Cătălin Tolotan pe blogul său. 

La începutul lui septembrie 2014 și aproape de sfârșitul dosarului Gala Bute, Mariana Alexandru a cerut să se pensioneze.

Eveniment subit, petrecut la scurt timp după întoarcerea din concediu, plecarea a avut o scenografie de neuitat. ”Alexandru și-a eliberat biroul cu un om pus de conducere în spatele ei. Avea lacrimi în ochi”, potrivit unor relatări din interiorul instituției, obținute de Gazeta Sporturilor.

Contactată repetat de Gazeta Sporturilor, Mariana Alexandru a refuzat să facă orice comentariu în cele 12 luni scurse de la pensionarea sa abruptă.

”Nu doar că Alexandru a căpătat un salariu foarte bun, plătit din fondurile TAIEX, un program de asistență și de bune practici inițiat de UE pentru țările emergente, dar ea are șansa de a-și reconfirma prestigiul de magistrat, în ciuda încercării de șifonare care a avut loc acum un an”, afirmă o sursă a ziarului.

În privința dosarului Gala Bute, cazul se află în acest moment la judecătorul de contestații din camera preliminară. Procedura s-a terminat și echipa de apărare a Elenei Udrea a depus o contestație. Termenul este pe 23 septembrie. Se așteaptă ca, în cîteva zile, acesta să se pronunțe dacă dosarul va merge, și în ce formă, în instanță pentru judecata pe fond.

Citește mai multe pe blogul lui Cătălin Tolontan. 

Cookies