ARHIVA B365

DNA: Realitatea tv a fost finanțată din evaziune

După realizarea unei expertize, procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că între dosarul Motorina şi cel al preluării controlului asupra Realităţii TV există cel puţin o legătură, informează digi24.ro.

În primul caz, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, fostul său şef de cabinet Codrut Marta, dar şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă sunt acuzaţi că în perioada mai 2011-iulie 2012, au rulat peste 33.000 de tone de motorină fără să plătească taxe statului.

Motorina ar fi fost vândută pe piaţa din România, prin firmele reţelei protejate de fostul şef al Fiscului, sub denumirea de produse petroliere inferioare, pentru care nu se plătesc taxe. Firma declara că motorina era achiziţionată pentru a fi transformată în păcură, însă de fapt era vândută în benzinării. Paguba statului ar fi de 15 milioane de euro.

Mergând pe firul anchetei, procurorii au descoperit că banii au fost scoşi din România de reţeaua Blejnar-Marta prin firme fantomă. A intrat în ecuaţie omul de afaceri Radu Nemeş care care ar fi scos banii din conturile firmelor paravan, sub pretextul finanţării unor importuri de cereale.

Nu s-a cumpărat însă nici un bob de grâu, spun procurorii. Banii ar fi fost folosiţi de fapt pentru activitatea curentă a Realităţii TV. DNA spune că o parte din banii din evaziunea cu motorină, respectiv 13 milioane de dolari, ar fi fost transferată către o firmă din Dubai, al cărui reprezentant în România este Radu Nemeş, un apropiat al lui Elan Schwartzenberg.

Cu banii respectivi omul de faceri ar fi urmat să cumpere postul TV de la Sorin Ovidiu Vântu. Procurorii au aflat însă că tranzacţia nu a fost finalizată niciodată. Chiar şi în aceste condiţii, Elan Schwartzenberg ar fi încercat să revândă televiziunea, deşi nu o patrona.

O parte dintre cei anchetaţi nu pot fi audiaţi pentru că au dispărut. Codruţ Marta și Radu Nemeş sunt urmăriţi internaţional, iar Elan Schwartzenberg a primit mandat de aducere la audieri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button