ȘTIRI

DNA: Prejudiciul în Dosarul Retrocedărilor, recuperat doar prin desfiinţarea deciziei nelegale

În dosarul retrocedării ilegale de păduri, la capitolul „Latura civilă” din rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Gheorghe Paltin Sturdza, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, senatorul Tudor Chiuariu, şi deputatul Ioan Adam, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov arată că singura modalitate de recuperare a prejudiciului constatat este aceea de a fi desfiinţată decizia prin care Sturdza a fost împroprietărit ilegal, informează Mediafax.ro.

„Prin plângerea penală formulată de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Bacău, la data de 3 august 2012, împotriva magistraţilor judecători de la Tribunalul Covasna – Secţia Civilă, reprezentanţii acestei instituţii au precizat că aceştia, exercitându-şi cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, în mod defectuos, au cauzat o vătămare a intereselor statului şi RNP Romsilva în valoare de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 de euro)”, se arată în documentul citat.

Procurorii au precizat că, în ianuarie, Gheorghe Paltin Sturdza a dat o declaraţie notarială prin care a renunţat „la drepturile care s-au născut prin decizia nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna”.

„Apreciem că în felul acesta nu s-a stins acţiunea civilă. Recuperarea prejudiciului se poate face în prezenta cauză numai prin desfiinţarea hotărârii judecătoreşti şi repunerea părţilor în situaţia anterioară”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În acest sens, la data de 30 decembrie 2014, Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia Generală Juridică a formulat o cerere de constituire ca parte civilă, solicitând „restabilirea situaţiei anterioare pronunţării Deciziei Civile nr. 231/R/17.04.2012 de Tribunalul Covasna, prin reîntregirea imobilelor în proprietatea publică a statului”.

Mai mult, procurorii anticorupţie au cerut judecătorilor, prin actul de inculpare, confiscarea specială a 20.000 de euro, echivalentul în lei reprezentând contravaloarea bunurilor primite drept mită de către judecătorul Ordog Lorand Andras, unul dintre magistraţii din completul de la Tribunalul Covasna care a dispus punerea în posesie a lui Sturdza cu suprafaţa de 43.227 de hectare de pădure în judeţul Bacău.

DNA mai arată că, prin ordonanţa procurorului din 8 ianuarie, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător pe trei terenuri, în suprafaţă de 100, 163 şi 180 de metri pătraţi, ale judecătorului Ordog, bunuri deţinute împreună cu soţia sa, în vederea confiscării speciale, până la concurenţa sumei de 20.000 de euro primită cu titlu de mită de către magistrat. Astfel, prin procesul verbal din 9 ianuarie a fost pus în aplicare sechestrul asupra bunurilor imobile ale judecătorului Ordog, valoare acestora fiind estimată la 212.920 de lei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button