DNA: Mircea Băsescu s-a folosit de numele președintelui. A luat mită pentru a interveni la Cotroceni

de:
20 iun. 2014
2 Afișari
DNA: Mircea Băsescu s-a folosit de numele președintelui. A luat mită pentru a interveni la Cotroceni

 „Inculpatul Basescu Mircea a promis ca va interveni pe langa magistrati pentru a-l pune in libertate pe A. S. [n.r. Anghel Sandu, zis Bercea Mondial], iar, in cazul in care nu va reusi, va interveni pe langa aceeasi magistrati, pentru ca A. S. sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea egala cu durata arestarii preventive. Faptul ca a existat o promisiune in acest sens din partea inculpatului Basescu Mircea rezulta din inregistrarea audio-video realizata de A. S. la data de 23.02.2012, in care inculpatul Basescu Mircea poarta urmatoarea discutie cu A. F. [n.r. Anghel Florin]”, arata procurorii in referatul de arestare preventiva.

Florin Anghel ar fi remis suma de 250.000 euro catre „Capatina Marian intr-un apartament din Municipiul Constanta, dupa ce bancnotele au fost verificate si numarate cu ajutorul unui aparat pus la dispozitie de o persoana cunoscuta de catre inculpatul Capatina Marian Adrian”.

„Ulterior, Capatina Marian s-a deplasat la biroul lui Mircea Basescu pentru a-i remite suma de 250.000 de euro, asigurandu-l pe A. F. ca inculpatul Basescu Mircea a primit aceasta suma.”, se arata in referat. Potrivit documentului, Anghel Florin ar fi remis inca 350.000 de euro Capatina Marian, suma ce ar fi trebuit sa ajunga tot la Mircea Basescu pentru a aobtine o solutie favorabila in cazul lui Bercea Mondial.

Cu toate acestea, intre timp, Bercea Mondial a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare. „[…] dezamagit de solutia instantei de fond, s-a deplasat in Municipiul Constanta unde s-a intalnit cu inculpatul Basescu Mircea in biroul 5 acestuia pentru a-i cere explicatii cu privire la ce s-a intamplat, sa afle daca a intervenit pe langa magistrati si daca mai are posibilitatea ca in viitor sa obtina eliberarea lui A.S.”, se arata in referat.

Procurorii mai noteaza ca „pentru faptul ca a intermediat remiterea banilor, Capatina Marian Adrian si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la A. F.”.

„Din discutia inregistrata de A. F., utilizata in acest dosar in temeiul art. 139 alin. 3 din Codul de procedura penala, rezulta ca suma remisa de A.F.in doua transe a fost de 600.000 de euro, ca inculpatul Basescu Mircea a primit o parte din aceasta, prin intermediul lui Capatina Marian Adrian, si anume suma de 250.000 de euro, ca inculpatul Capatina Marian Adrian a oprit suma de 350.000 de euro pentru sine, ca inculpatul Basescu Mircea a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor si a promis ca va influenta cursul procesului in sensul obtinerii unei solutii favorabile pentru A.S., ca inculpatul Basescu Mircea isi arata disponibilitatea de a incerca si in viitor sa influenteze alti magistrati intrucat solutia pronuntata cu o zi inainte a provocat nemultumirea familiei A. Astfel, inculpatul Basescu Mircea recunoaste ca a primit o parte din bani, respectiv suma de 250.000 de euro”, se arata in documentul procurorilor, citat de hotnews.ro.

In apararea sa, Capatania a declarat procurorilor ca suma de 600 de mii de euro de la Anghel Florin a fost, de fapt un imprumut.

De ce solicita procurorii arestarea preventiva

„Consideram ca se impune luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatii Basescu Mircea si Capatina Marian Adrian pentru urmatoarele motive:

Tinand seama de gravitatea faptelor savarsite, de modul si circumstantele de comitere a acestora, apreciem ca privarea de libertate a inculpatilor este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

Faptele savarsite de inculpatii Basescu Mircea si Capatina Marian Adrian, dincolo de gravitatea inerenta unei infractiuni de coruptie, au un grad de pericol deosebit, dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denuntator si primita de cei doi inculpati si de scopul urmarit de inculpati, respectiv punerea in libertate sau condamnarea la o pedeapsa ridicol de mica a unei persoane judecate pentru tentativa la omor si cercetata in numeroase alte dosare penale care au ca obiect infractiuni grave si foarte grave.

Varietatea promisiunilor utilizate de inculpati pentru a-l convinge pe denuntator ca demersurile inculpatului Basescu Mircea sunt apte sa isi atinga scopul, prin influentarea unui numar mare de magistrati, de pe orice palier al sistemului de justitie, constituie inca un element care subliniaza gravitatea faptei.

Trebuie subliniat ca, prin modul in care inculpatii au conceput savarsirea faptelor, au afectat in mod grav relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a raporturilor de serviciu in ceea ce priveste institutiile din intregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru aceasta din urma pe mai multe planuri (recursul, cererea de stramutare, conform procedurii in vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta increderea in intreg sistemul de justitie.

Perseverenta inculpatului Basescu Mircea, care, luand in calcul posibilitatea de a nu putea obtine rezultatul dorit la o instanta care inca nu s-a pronuntat, era hotarat sa obtina o solutie favorabila la instanta superioara in grad, releva un alt element de gravitate a infractiunii pentru care este cercetat.

Ambii inculpati s-au folosit de calitatea de membru al familiei Presedintelui Romaniei pe care o detine inculpatul Basescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmatiilor referitoare la influenta sau pretinsa influenta pe care Basescu Mircea ar putea sa o aiba asupra magistratilor si, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obtinerea unor hotarari favorabile.

Inculpatul Basescu Mircea, desi cunoaste obligatiile fratelui sau si ii comunica denuntatorului intr-una din discutiile inregistrate ca „el nu poate”, nu descurajeaza comentariile referitoare la persoana presedintelui, ba, mai mult, le alimenteaza pentru a nu pierde aparenta ca ar avea influenta asupra magistratilor.

Mircea Băsescu a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Fratele preşedintelui Traian Băsescu a fost adus din arestul Poliţiei Capitalei, unde a stat după reţinerea sa, joi seară, de către procucorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mircea Băsescu va sta, până la începerea judecării dosarului, într-o sală a Tribunalului Bucureşti. Procurorii DNA i-au audiat, joi, pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu, şi au emis pe numele lor ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând să ceară vineri Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă, scrie Mediafax. 

Mircea Băsescu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

„La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în acelaşi scop.

Cookies