ARHIVA B365

DNA lăsată fără buget propriu în 2015. Guvernul spune că e vorba de o neînțelegere

UPDATE 2: Ministrul delegat pentru buget Darius Vâlcov spune că DNA va avea bugetul solicitat în 2015, situaţia clarificându-se în urma discuţiei pe care a avut-o cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

„În urma întâlnirii de astăzi cu conducerea Ministerului Justiţiei şi cea a Ministerului Public, ambele părţi au ajuns la un consens în privinţa alocării bugetului acestor instituţii pentru anul viitor. Astfel, deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, în Minsterul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundari”, spune ministrul delegat.

Vâlcov precizează că a avut o discuţie cu Laura Codruţa Koveşi şi cu ministrul Robert Cazanciuc, iar „în urma acestei întâlniri, lucrurile s-au clarificat: DNA va avea bugetul solicitat în 2015”.

UPDATE 1: Procurorul -șef, Laura Codruta Kovesi a avut, joi, o întâlnire cu ministrul Justiției și cu ministrul delegat al Bugetului, Darius Vâlcov. Ea a spus că în cadrul întâlnirii i s-a comunicat că cererea DNA, de a avea un buget de 25 milioane euro în 2015, va fi luată în considerare la definitivarea bugetului pe 2015. 

Direcția Națională Anticorupție critică bugetul anunțat de Guvern pentru anul viitor. Potrivit reprezentanților DNA, în anexele proiectului de buget pe 2015 nu se regăsește filă distinctă de buget pentru DNA, iar bugetul Ministerului Public este cu 31,94% mai mic decât execuția bugetară din 2014.În această situație, instituția se va afla în imposibilitatea de a instrumenta cazuri penale importante. 

„1.În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2.Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).

3.Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.

4.Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”, se arată în comunicatul DNA.

CITEȘTE ȘI Ce spune ministrul Bugetului despre faptul că DNA a rămas fără buget propriu pe 2015 

La câteva ore de la transmiterea comunicatului de către DNA, premierul Victor Ponta a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care a anunțat că bugetul Ministerului Public va crește în 2015. VEZI DETALII AICI

Potrivit proiectului de buget pentru 2015, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Ministerul Justiţiei va avea un buget de 2,72 miliarde de lei, Ministerul Apărării are alocată suma de 7,36 miliarde de lei (6,8 miliarde de lei iniţial, 7,09 miliarde de lei după rectificări în 2014), în timp ce Ministerul Educaţiei poate cheltui anul viitor cel mult 8,95 miliarde de lei (8,56 miliarde de lei şi 8,8 miliarde de lei în 2014). VEZI AICI ce bugete au primit ministerele și LISTA DE INVESTIȚII PE 2015


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button