DNA contestă cărțile scrise de Meme Stoica în închisoare

de:
01 feb. 2016
0 Afișari
DNA contestă cărțile scrise de Meme Stoica în închisoare

Perioada petrecută de fostul manager al echipei Steaua București, MM Stoica, nu a fost suficientă pentru ca acesta să își fi asumat motivele pentru care a ajuns în închisoare, consideră procurorii DNA, care au contestat măsură eliberării condiționate a sa, luată de Judecătoria sectorului 4 la începutul anului, informează romanialibera.ro.

„Apreciem soluţia instanţei de fond ca nefiind temeinică, întrucât considerăm că nu există suficiente elemente de unde să rezulte că perioada executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea acestuia şi că scopul educativ, preventiv, sancţionator al pedepsei a fost atins”, se arată în contestația DNA.

De asemenea, procurorii susțin că nu s-a îndeplinit condiția impusă de lege ca MM Stoica să fi executat cel puțin două treimi din pedeapsa pe care a primit-o, de trei ani și șase luni de închisoare. „Această condițile este îndeplinită numai în situația în care se consideră câștigate 120 de zile ca urmare a elaborării unui număr de 4 lucrări științifice de către petentul condamnat”, menționează Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii afirmă că judecătorii nu au făcut nici un demers pentru a verifica modul cum au fost realizate cele patru cărți. „Instanţa de fond, și-a fundamentat soluția în exclusivitate pe mențiunile cuprinse în procesul verbal întocmit de Comisie, fără a avea în vedere și documentele care să ateste mențiunile din respectivul proces verbal. De asemenea, se poate observa din motivarea instanței de fond că aceasta nu a făcut decât să analizeze în mod formal îndeplinirea condițiilor pentru a obține vocația la liberare condiționata, cu toate că din dispozițiile Codului penal rezultă că, atunci când se constată îndeplinirea condiţiilor legale, judecătorul nu este obligat să dispună liberarea condiţionată, aceasta neconstituind un drept al petentului ci doar o posibilitate.”, arată procurorii, care afirmă despre cărțile lui MM Stoica că sunt „pretins elaborate de petent”.

Procurorii solicită, în contestația depusă la decizia de eliberare condiționată a managerului de la Steaua, o atenție mai mare din partea judecătorilor când decid eliberarea unui deținut pe baza unor astfel de volume scrise în închisoare. „Având în vedere faptul că această chestiune este extrem de succint reglementată de legiutor, se impune analiza și cenzura judecătorului care este investit cu judecarea cererii de liberare condiționată, singurul în măsură să analizeze atât legalitatea, admisibilitatea, cât și temeinicia unei astfel de cereri”, precizează procurorii anticorupție.

DNA contestă faptul că judecătorul „a analizat caracterul științific al lucrărilor elaborate de condamnat, și nici modul în care a analizat dacă aceste lucrări chiar au fost elaborate de condamnat”.

Mai mult, procurorii susțin că fostul manager al echipei de fotbal Steaua București nu trebuie eliberat înainte de termen pentru că timpul petrecut în detenție este foarte scurt, raportat la pedeapsa stabilită, astfel încât nu se poate aprecia în mod efectiv că perioada executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea acestuia.

Prin urmare, pentru aceste motive, DNA solicită desfiinţarea sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, privind pe condamnatul MM Stoica, rejudecarea cauzei și espingerea cererii de liberare conditionață.

Fostul manager al echipei Steaua București a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în 2014, în dosarul transferurilor de jucători.

Cookies