ARHIVA B365

DNA cere aviz pentru URMĂRIREA PENALĂ a fostului ministru Titus Corlăţean în DOSARUL DIASPORA

UPDATE Biroul permanent al Senatului va discuta, marți, solicitarea Justiției privind începerea urmăririi penale față de fostul ministru de Externe Titus Corlățean, a precizat Andrei Alexandru, purtătorul de cuvânt al președintelui Senatului.

El a spus că ordinea de zi a ședinței Bp de marți, programată pentru ora 10,30, cuprinde mai multe subiecte, printre care și cel referitor la Corlățean. Solicitarea Justiției privind începerea urmăririi penale față de fostul ministru de Externe Titus Corlățean a ajuns luni la Senat.

„Cu puțin timp în urmă, la cabinetul președintelui Senatului a sosit referatul oficial al DNA, prin care se solicită încuviințarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlățean, fost ministru de Externe”, se arată într-un comunicat .

Potrivit sursei citate, în astfel de situații procedura prevede întrunirea Biroului permanent, care dă un termen Comisiei juridice să întocmească un raport pe baza referatului DNA. Ulterior, plenul Senatului se pronunță prin vot asupra raportului Comisiei juridice.

UPDATE Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni că, în dosarul diaspora în care a cerut Senatului începerea urmăririi penale față de senatorul Titus Corlățean, au fost audiați inclusiv ambasadori.

Au fost audiați și ambasadori și șefi ai misiunilor diplomatice, au fost audiați și funcționari din cadrul ministerului„, a afirmat Kovesi la ieșirea de la CSM.

UPDATE Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit la Senat, iar preşedintele acestui for legislativ îi va contacta telefonic pe membrii Biroului Permanent, pentru a programa o şedinţă, în condiţiile asigurării cvorumului necesar.

UPDATE Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat luni Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Titus Corlățean, fost ministru de Externe, în dosarul votului din diaspora. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Corlățean Titus, fost ministru al afacerilor externe, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu (…) și împiedicarea exercitării drepturilor electorale (…). Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție”, se precizează într-un comunicat al PÎCCJ.

UPDATE  Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a refuzat, luni, să comenteze solicitarea DNA încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu, afirmând că nu a primit nicio înştiinţare oficială în acest sens. „Pe mine nu m-a informat nicio instituţie. Sunt surprins să aflu dn presă despre această sesizare. Nu comentez”, a declarat pentru MEDAFAX senatorul PSD Titus Corlăţean. El a mai spus că nu a fost la Senat, deci nici din partea acestui for nu a fost informat cu privire la solicitarea DNA.

DNA informează că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Titus Corlăţean, senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul,
– împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Corlățean Titus, senator, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte.

Potrivit procurorilor, folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

„Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.

Prin aceeași conduită, ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români”, mai arată DNA.

Procurorii susţin că îndeplinirea defectuoasă a atribuțiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în:

nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane

– organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 19 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Dragnea despre solicitarea DNA: Nu mă aşteptam la asta, nu înţeleg de ce s-a ajuns la Titus Corlăţean

Preşedintele Liviu Dragnea a declarat, luni, că nu se aştepta ca DNA să ceară ridicarea imunităţii parlamentare a lui Titus Corlăţean în dosarul Diaspora şi a menţionat că situaţia va fi discutată în partid, ulterior urmând să se ia o decizie referitoare la votul senatorilor social-democraţi.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că nu crede că va fi implicat şi Victor Ponta în dosar.

Nu cred, nu ar avea de ce. Victor Ponta a fost candidat… Nici eu, nici dvs nu suntem procurori, (deci – n.r.) nu ştim ce e acolo. Nu înţeleg de ce a ajuns la Titus, dar nu am toate informaţiile„, a adăugat liderul PSD.

Liviu Dragnea a precizat că nu ştie când va fi dezbătută cererea DNA în Senat, deoarece senatorii vor activa, în timpul campaniei electorale, în teritoriu.



Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button