ARHIVA B365

DNA a cerut AVIZ pentru arestarea lui Toni Greblă. Greblă, amenințări către Laurențiu Ciurel

DNA extinde cercetările în dosarul lui Toni Greblă. Potrivit procurorilor anticorupţie, judecătorul de la Curtea Constituţională l-ar fi ameninţat pe directorul de la Complexul Energetic Oltenia, care nu era de acord ca Bîrcină să stingă o datorie pe care o avea către instituţia condusă de Laurenţiu Ciurel, cu un teren supraevaluat. Mai mult, anchetatorii susţin că Greblă l-ar fi asigurat pe un om de afaceri că îi dă detalii dintr-o anchetă în care era suspect.

Judecătorul CCR Toni Greblă poate fi reținut sau arestat, dacă se impune această măsură restrictivă, numai cu avizul Senatului, camera care l-a trimis în CCR. În referatul DNA, trimis la Senat, se arată că Toni Greblă l-ar fi amenințat pe Dan-Laurenţiu Ciurel: „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!” – ar fi spus Toni Greblă.

Toni Greblă a declarat la Realitatea TV că nu își amintește să fi amențitat pe cineva și a negat orice întâlnire cu Laurențiu Ciurel în 2013.

„Nu am discutat cu Ciurel despre datoriile finului meu. Din 2008 nu m-am văzut cu directorul Ciurel. Voi analiza dosarul și apoi decid dacă demisionez sau nu”, a spus Toni Greblă într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că nu se aştepta ca DNA să ceară aviz pentru arestarea sa preventivă şi credea că va fi o urmărire penală echitabilă şi „fără excese”. „Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale”, a spus Toni Greblă.

Potrivit referatului DNA, trimis la Senat, unul din martori, Dan-Laurenţiu Ciurel, a explicat cum controla Toni Greblă numirile direcetorilor din Complexului Energetic Oltenia. Declaraţia a fost dată în contextul în care firma lui Ion Bîrcină avea contracate cu compania de stat, scrie evz.ro.

Declaraţia martorului Dan-Laurenţiu Ciurel din 3 februarie 2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că Toni Greblă, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Bîrcină, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de Toni Greblă (pentru Bîrcină) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, Toni Greblă, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct.

Redăm mai jos pasajul, din referatul DNA, şi contextul ameninţărilor (potrivit evz.ro):

„Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul Greblă cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui Toni Greblă decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.

În acest context, a fost prezent şi Toni Greblă, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu Toni Greblă, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat Condescu Marin, care era susţinut în mod public de Toni Greblă. Eu îi reproşam lui Condescu amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.

La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi Toni Greblă şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care Toni Greblă mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.

Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de Toni Greblă şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.

Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de Toni Greblă şi Condescu Marin, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea Condescu Marin – Toni Greblă făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui Toni Greblă.

În tot anul 2013, Toni Greblă a marşat la tot felul de presiuni ale lui Condescu Marin făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui Condescu împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie.”

Martorul a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de Bîrcină, a făcut o recomandare şi jurnalistul Bogdan Chirieac.

Reamintim că Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit România Tv, Viorel Hrebenciuc ar fi depus un denunţ penal împotriva lui Toni Greblă. Conform primelor informaţii, denunţul ar viza relaţiile judecătorului de la Curtea Constituţională cu fondatorul şi proprietarul grupului Mechel, Igor Ziuzin.

COMUNICATUL DNA:

În completarea comunicatului nr. 122/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei privind sesizarea Biroului permanent al Senatului României, în vederea declanşării procedurilor pentru obţinerea avizului necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală a suspectului GREBLĂ TONI , judecător la Curtea Constituţională a României.

Cererea de arestare şi trimitere în judecată are în vederesăvârşirea infracţiunilor de:

– trafic de influenţă, în formă continuată

– două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

– constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)

– favorizarea făptuitorului,

– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A , i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button