DNA a reţinut patru persoane în cazul subcontractării ilegale a unor lucrări ale Hidro Prahova SA

de:
21 mai 2015
4 Afișari
DNA a reţinut patru persoane în cazul subcontractării ilegale a unor lucrări ale Hidro Prahova SA

HOMSI GHASSAN și YOUNES ZIAD, reprezentanți ai firmei Butec Sal, KHALIL SAAD și BACHIR MAZEN, reprezentanţi ai SC Passavant Roediger România SRL, acuzaţi de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunilor de folosire de documente false şi cu conţinut inexact care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune au fost reținuţi pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 mai, respectiv 21 mai 2015. În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus şi punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de cei patru.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

SC Hidro Prahova SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova, a fost beneficiarul finanțării europene alocate, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova”, în valoare totală de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contribuție POS MEDIU 2007-2013 și 274.505.812 lei contribuție beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor – UIP din cadrul companiei, licitațiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanță și execuție.

În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câștigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL și Butec Sal.

În acest context, inculpatul Homsi Ghassan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior și inculpații Khalil Saad, Younes Ziad și Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de fraudare a fondurilor europene și naționale.

Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpații au urmărit:
– ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinaţie precisă (obţinerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă),
– rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare,
– ieşirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanţiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat şi predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligaţiile, răspunderile, titlurile şi dobânzile deţinute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unității de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părţi),
– realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.
Urmarea a acestei conduite infracționale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obţinut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărţit după proporţiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant şi SC Cast.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

„Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la data de 21 mai 2015, Curtea De Apel Alba-Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată DNA, în comunicatul de presă remis joi.

Cookies