DNA a extins urmărirea penală în cazul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei

de:
19 mai 2015
0 Afișari
DNA a extins urmărirea penală în cazul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei

Procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus, marţi, extinderea urmăririi penale față de LUCINSCHI SERGIU, cercetat în prezent sub control judiciar, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

– fals în declaraţii,

– participaţie improprie în forma instigării, la infracţiunea de fals intelectual

Potrivit procurorilor, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 martie 2015, în faţa unui notar public, inculpatul Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, sub semnătură proprie, a remis cu titlu de împrumut unui om de afaceri, suma de 2.000.000 euro.
„Prin această acțiune, cu intenţie, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat pe notarul public respectiv să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării acelui contract de împrumut”, arată DNA, în comunicatul de presă remis B365.ro.

În acest dosar instrumentat de DNA se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

DNA mai precizează că lui Sergiu Lucinschi i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art.307 Cod de procedură penală.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează DNA în comunicatul citat.

La finele lunii martie, fiul fostului preşedinte al Moldovei a fost reţinut de DNA. Pe 1 aprilie s-a decis cercetarea, pentru 60 de zile, sub control judiciar a lui Lucinschi. Potrivit procedurii, acesta se va prezenta la poliţia din Voluntari şi, timp de două luni, nu va putea să părăsească ţara.Un ofiţer DIICOT implicat în acelaşi dosar a fost, însă, arestat preventiv.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au precizat, în decizia prin care a fost lăsat în libertate și plasat doar sub control judiciar Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, că nu există suficiente indicii că acesta a încercat să folosească justiţia pentru a se răzbuna pe foştii parteneri de afaceri.

Cookies