DNA a dispus ARESTAREA PREVENTIVĂ ÎN LIPSĂ a deputatului UDMR Marko Attila

de:
28 apr. 2015
0 Afișari
DNA a dispus ARESTAREA PREVENTIVĂ ÎN LIPSĂ a deputatului UDMR Marko Attila

Marko Attila, fugit în Ungaria, este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu. Acuzaţiile vizează perioada în care acesta era membru al Comisiei Centrale de despăgubiri din ANRP.

Deputatul UDMR a trimis cererea sa de demisie din funcția de deputat, dar plenul Camerei Deputaților nu a putut să ia act de aceasta pentru că nu era în original, ci doar o copie. După ce a trimis cererea în oroginal, deputații nu au mai luat în discuție cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului UDMR.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au propus luarea măsurii arestării preventive în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării, a inculpatului MARKO ATTILA-GABOR, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infracțiuni).

La data de 9 aprilie 2015, inculpatul MARKO ATTILA-GABOR a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei) (vezi comunicat 696/VIII/3 din 9 aprilie 2015).

Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că inculpatul MARKO ATTILA-GABOR s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat.

La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului României – Camera Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a inculpatului MARKO ATTILA GABOR.

La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul României – Camera Deputaţilor a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înştiinţat că Marko Attila-Gabor şi-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect.

Menționăm că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfăşurat în prezenţa apărătorilor aleşi ai inculpatului Marko Attila Gabor, participarea la această activitate permiţându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare.

Totodată, la data de 08.04.2015, în urma cererii formulate de către apărătorul ales al inculpatului Marko Attila Gabor,i-a fost predat unuia dintre apărătorii aleși ai inculpatului un suport optic conţinând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă, în dosarul penal .

Având în vedere că, în prezent, rechizitoriul şi dosarul de urmărire penală se află în procedura de cameră preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunerea de luare a măsurii de arestare în lipsă a fost înaintată, la data de 28 aprilie 2015, aceleiaşi instanţe de judecată.”

Cookies