Probabil știți deja: e perioada aceea din an în care poți da nas nas cu un arici pe te miri unde prin București: în curtea blocului, la margine de drum sau, iată, ca acum, într-o parcare de la bloc.
Acest vrednic curățător de grădini umbla ușor bezmetic în parcarea unui bloc din Sectorul 2, unde l-a zărit, pozat și probabil că și salvat un domn inimos.
Era făcut aproape ghem țepos într-un colț cu borduri când l-a văzut bucureșteanul din comunitatea „Ești din Sectorul 2”
Găsit în parcarea din fata blocului și dus într-un loc mult mai mare.
Aricii sunt niște creaturi formidabile. Se hrănesc cu aproape orice, îndeosebi cu vietăți care fac stricăciuni în grădinile oameni, Sunt, realmente, cei mai vrednici grădinari.
Ariciul e un mamifer care hibernează până prin aprilie; deci suntem în fix perioada aceea din an în care are două mari priorități: să își caute pereche și să se îndoape, ca să aibă rezerve pentru următoarea hibernare.
Aricii se hrănesc cu cu de toate, dar mai cu seamă cu insecte dăunătoare plantelor. Mai mănâncă și melci, mai ciugulesc și broaște, și rozătoare. șerpi și hoituri de animale. Deci, sunt niște strașnici lucrători de salubritate în parcuri și grădini.
Un arici mănâncă mult peste vară pentru că îi trebuie hibernare, iar în hibernare sunt esențiale rezervele. În această etapă de pregăttire de somn, un arici poate să ajungă să cântărească și 1 kilogram. După „amorțeala” de iarnă, iese subțirel tare, cântărind doar vreo 300 de grame.
Hibernarea este acea stare de inactivitate și de scădere a metabolismului în care intră unele animale mai ales în timpul iernii, când le e mult mai greu să facă rost de hrană. În timpul hibernării, temperatura corpului scade, respirația este mai lentă, iar rata metabolică de bază e mai mică.
Poate vrei să citeșți și: