Divorţul administrativ nu mai este gratuit: unde se plăteşte taxa de 500 de lei în Sectorul 1

de:
21 iun. 2013
0 Afișari
Divorţul administrativ nu mai este gratuit: unde se plăteşte taxa de 500 de lei în Sectorul 1

 În Sectorul 1 taxa se achită la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale, informează un comunicat al Primăriei de Sector. 

În primele şase luni ale acestui an aproape 60 de cupluri au divorţat la Direcția Generală de Stare Civilă și Evidență a Persoanei Sector 1. De la sfârşitul anului 2010, când a intrat în vigoare Legea nr. 202 care reglementează divorţul pe cale administrativă şi până în prezent aproximativ 370 de cupluri din Sectorul 1 şi-au desfăcut căsătoria prin această modalitate.
Vârsta medie a cuplurilor care s-au despărţit pe cale administrativă este de sub 30 de ani. Marea majoritate a acestor cupluri au vârsta cuprinsă între 23 și 30 de ani, iar durata medie a căsătoriilor desfăcute pe cale administrativă este de 2-4 ani.
Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, intrată în vigoare la data de 25.12.2010, a fost reglementat divorţul pe cale administrativă care face posibilă desfacerea căsătoriei în termen de 30 de zile prin intermediul notarului public sau al ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune.

Condiţiile pentru admisibilitatea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

Cuplurile care locuiesc sau care s-au căsătorit în Sectorul 1 și care doresc desfacerea căsătoriei pe cale administrativă trebuie să depună la Registratura Direcției Generale de Stare Civilă și Evidență a Persoanei din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Biroul de Căsătorii următoarele documente:
Certificatele de naştere în original şi fotocopie;
Certificatul de căsătorie în original şi fotocopie;

Actele de identitate în original şi fotocopie;
Dovada achitării taxei de 500 de lei.

Ofiţerul de stare civilă care înregistrează cererea soţilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru împăcare. La expirarea acestui termen, dacă decizia soţilor rămâne neschimbată, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează fiecăruia dintre foştii soţi, în termen de 15 zile, câte un exemplar original al certificatului de divorţ, fără a se face vreo menţiune despre culpa soţilor.

Cookies