Distribuirea pastilelor de iod care trebuia să înceapă săptămâna viitoare este amânată. Ministerul Sănătății va organiza întâi o campanie de informare

03 apr. 2022
130 Afișari
Distribuirea pastilelor de iod care trebuia să înceapă săptămâna viitoare este amânată. Ministerul Sănătății va organiza întâi o campanie de informare
Distribuirea pastilelor de iod care trebuia să înceapă săptămâna viitoare este amânată. Ministerul Sănătății va organiza întâi o campanie de informare. Sursa foto: Unsplash

Deși trebuia să înceapă săptămâna următoare, campania de distribuire a pastilelor de iod către populație va fi amânată pentru a doua parte a lunii aprilie. În spatele acestei decizii se află două motive: refuzul medicilor de familie, care au motivat că această campanie le-ar putea bloca activitatea dar și faptul că Ministerul Sănătății dorește să facă întâi o campanie de informare.

Campania de distribuire a pastilelor de iod către populație a fost amânată de autorități pentru a două jumătate a lunii aprilie, conform Ministerului Sănătății. Medicii de familie trebuiau să înceapă distribuirea comprimatelor de săptămâna viitoare, însă s-au opus acestui lucru, deoarece au precizat că este posibil ca birocrația și aglomerația cauzată de persoanele care doresc să ridice comprimatele ar putea bloca activitatea medicilor de familie. De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că va organiza o campanie de informare înainte de a începe distribuirea pastilelor de iod.

Distribuirea pastilelor de iod, amânată de autorități

Pastilele de iod vor fi oferite tuturor cetățenilor cu vârste cuprinse între 0 și 40 de ani, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, distribuirea fiind amânată însă până după data de 15 aprilie 2022.

„La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, a transmis Ministerul Sănătății, conform Hotnews.

De asemenea, autoritățile au subliniat faptul că în acest moment nu există niciun motiv sau un pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Care este doza recomandată și cine trebuie să consume pastilele de iod

Potrivit ministrului Sănătății Alexandru Rafila, dozele recomandate și persoanele eligibile pentru a primi iod sunt următoarele:

  • bebeluşii cu vârsta de până la o lună – se administrează un sfert de comprimat;
  • copiii între o lună şi trei ani – se administrează o jumătate de comprimat;
  • copiii între 3 şi 12 ani – li se administrează un comprimat;
  • copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulții și femeile gravide sau care alăptează – doza recomandată este de două comprimate.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în perioada următoare De asemenea, ministerul de resort precizează că atât campania de informare, cât și distribuția și educarea populației privind administrarea pastilelor de iod sunt în responsabilitatea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Iodul nu trebuie administrat preventiv, ci doar după un atac sau accident nuclear, în primele ore de după incident. Farmaciile se goliseră de iod în primele zile de la începutul războiului din Ucraina, românii fiind speriați de un eventual eveniment nuclear.

Cookies