Distanța dintre conspirație și teoria conspirației. Semnat: un conspiraționist

14 dec. 2020
1013 Afișari
Distanța dintre conspirație și teoria conspirației. Semnat: un conspiraționist

Una dintre cele mai disonante realități din “sociologia minciunii”, una cu care ne confruntăm azi, este următoarea: A). Teoriile conspirației sunt susținute de proști. B). Teoriile conspirației sunt combătute de deștepți. Cine are dreptate, statistic vorbind!? Cine le difuzează!? Fac ele parte dintr-un război hibrid menit să slăbească inamicul sau o populație căreia i se face un test național de anduranță!? Este cartea lui Orwell “1984” o carte de ficțiune!?

Există un clișeu-antidot pe care orice conversație politică îl are: “Aaaah, asta-i teoria conspirației!!?” sau “Iară vii, nene, cu iudeo-masoneria care conduce lumea!?”

Bunăoară, din moment ce oamenii cu facultate îți spun să te duci să te culci, te duci și negi mai apoi orice fel de complot împotriva omenirii. Pentru că, nu-i așa, cum să existe oameni răi care conspiră!? Înseamnă că ai “sindromul lumii rele”.

Negarea și paranoia sunt atributele celui care vine cu așa ceva. Pentru că spaimele sunt cel mai bun sol pentru a implanta genul ăsta de “certitudini”.

Cele mai celebre teorii conspiraționiste sunt:

  •  Atacul japonez de la Pearl Harbour (1941)
  • Incidentul de la Roswell (USA, 1947)
  • Asasinarea lui John F. Kennedy (1963)
  • Aselenizarea americanilor (1969)
  • Moartea Papei Ioan-Paul I (1978)
  • Decesul Lady-ei Diana (1997)
  • Atacurile cu avioane din USA (2001)
  • Invazia Irakului pentru presupuse arme chimice 2003, 2004
  • Asasinarea lui Osama bin Laden (2011).

La noi a fost Revoluția Română cu tot cu asasinarea lui Ceaușescu. Câte s-au dovedit din cele enumerate mai sus ca fiind adevărate!!? Aș răspunde foarte scurt: destule.

La noi, Revoluția Română a fost o lovitură de stat pornită de la pastorul-agent maghiar Tokes. Nu mai are nimeni prea multe îndoieli pe subiect. Așa cum nu există prea multe dubii asupra complotului care l-a asasinat pe JFK. Doar idioții mai cred astăzi că Oswald a fost creierul și nu “triggerul”.

Multă vreme civilizațiile extraterestre și ozn-urile au fost considerate, la rândul lor, conspiraționiste, atâta timp cât statele puternice ale lumii le-au negat. Acum sunt cvasi oficial recunoscute. Adică teorii conspirative, cum se numesc cele dovedite ulterior.

Și Afacerea Dreyfuss (1894) a fost tot o conspirație. Dovedită.

Există și conspiraționisme de stat, cum a fost MacChartysmul, sau la “peur rouge”, care a terorizat America timp de un deceniu, și care a fost, de fapt, o teorie nedovedită în copleșitoarea masă a cazurilor, necesară Războiului Rece sau afacerii “COINTELPRO” – un program al Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, care a avut ca scop investigarea, intimidarea și destrămarea organizațiilor politice disidente din Statele Unite (zice wikipedia pe scurt ceva).

Apoi a venit “Big Brother”, despre care toată lumea știe că există din motive de securitate a omenirii. Nu-i așa!? Știți de câte ori s-au rostit „teroare” și „terorism” înaintea invaziei din Irak, care s-a dovedit c fiind “false flag”!? De câteva mii de ori pe minut.

Poate nu degeaba se spune că această concepție a “teoriei conspirației” a fost introdusă prin metode specifice de către CIA în universitățile americane pentru a-și acoperi istoric sumedenia de lovituri de stat,intervenții interne și negări ale misterelor de presă.

Pentru că autorii conspirațiilor sunt servicile secrete, și, in general, societățile secrete.

Teoriile conspirației de pe la noi

La noi, ultima teorie a conspirației, prezentă înaintea COVID19, a fost “statul paralel” sau “poliția politică”, cum o numesc europenii, sau deep state-ul, cum îl numesc americanii. Cei mai onorabili cetățeni ai României, intelectualii, au râs isteric de ea, căzând în cea mai lejeră capcană posbilă: invalidarea etică și ideologică a sursei.

Uitați-vă puțin la cum este privit Julian Assange de către opinia publică intelectuală românească: “un trădător care folosește rușilor, cei mai mari dușmani ai noștri”.

Am o veste bună. De cele mai multe ori, toți au dreptate. Cum e și cazul pandemiei. Este pandemia o conjunctură pentru a instala, după epoca antiterorismului mondial, o altfel de supraveghere mondială!? Da.

Există acest Covid-19? Evident că DA. Este el scăpat accidental!? Încă nu știm, dar există o probabilitate mare că Da, din moment ce OMeSeul ne tot anunță, o dată la doi ani, că ne paște acest imens pericol. Deci, cine are dreptate!?

Iată ce ficțiune a găsit jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob (inpolitics) într-un film din 2017 numit “Unlocked”, într-o conversație conspiraționistă între un fost șef de CIA – bad guy – care plănuiește să infecteze câteva zeci de mii de oameni aflați la un meci de fotbal la Londra și un agent care-l confruntă în momentul declanșării dispozitivului ucigaș:

“- Câți morți?

– Suficient cât să atragem atenția. Virusurile globale sunt cea mai mare amenințare la adresa umanității, iar Washington-ul doarme. Asta este durerea Americii. Știi, au aruncat în aer cu camioane cu explozibili World Trade Center în ’93, dar a fost nevoie de atacurile de la 11 septembrie ca să facă o impresie. Ebola traversează Atlanticul, dar și avertismentul ăsta l-am ignorat.

– Un fel de apel de trezire nebunesc?

– Nu. Eu numesc asta un test al apărării biologice a Americii. Acei oaspeți americani de alături or să zboare înapoi în Oregon sau în Oklahoma, fiecare dintre ei fiind o bombă cu ceas. Și când vor “exploda”, Washington-ul va aprecia uluitoarea sa lipsă de pregătire.

– Și ce anume ar putea să facă?

– Să legalizeze ceea ce este necesar pentru data următoare. Izolarea forțată a tuturor contactelor. Tabere de carantină și trupe ca să le păzească. Acces în timp real la înregistrări medicale private.

– Vorbești despre legea marțială medicală.

– Vorbesc despre ținerea pasului cu Mama Natură.”

Repet: FICȚIUNE. Așa era și Jules Verne pentru secolul trecut. Dar când auzi așa ceva în pandemie, n-ai cum să nu te duci repede la budă la un pipi convulsiv cu ochii cepuiți și cu un grad de conspiraționism mărit.

Așadar, am o veste proastă pentru deștepți: Conspirațiile există! Că de ele se agață compulsiv toți psihopații din lume care cred că pământul este plat sau cum că pe lună nu a fost nimeni, este o certitudine.

Dar la fel de cert și îngrijorător este că deștepții sunt cei mai mari complici prin negare compulsivă a oricărui complot din lumea asta. Din motive de confort psihologic. Din vanitatea de a nu crede despre el însuși că face parte dintr-un joc despre care nu-l întreabă nimeni nimic.

Sau cum principalul atuu al intelectualului, îndoiala, se întoarce împotriva sa.

Cookies