Dispar aceste numere de înmatriculare din România. Noul Cod Rutier interzice noi combinații de litere: ION, DAN sau ANA nu vor mai putea fi folosite

30 aug. 2021
9968 Afișari
Dispar aceste numere de înmatriculare din România. Noul Cod Rutier interzice noi combinații de litere: ION, DAN sau ANA nu vor mai putea fi folosite
Dispar aceste numere de înmatriculare din România. Noul Cod Rutier interzice noi combinații de litere: ION, DAN sau ANA nu vor mai putea fi folosite. sursa foto: 4tuning.ro

O informație recentă arată că o serie de numere de înmatriculare din România urmează să dispară. Noul Cod Rutier interzice noi combinații de litere, pornid de la cele porcoase până la nume proprii din trei litere, cum ar fi ION, DAN sau ANA. Acestea nu vor mai putea fi folosite în viitorul apropiat.

Noul Cod Rutier din România nu va mai permite o serie de combinații de numere de înmatriculare care pot pune în pericol bunul simț sau pot face dificilă depistarea anumitor vehicule în trafic. Astfel, numerele cu tentă obsecena, numele proprii, cuvintele amuzante sau literele repetitive nu mai sunt permise, ci de-a dreptul interzise. Se pare că ar fi vorba de peste 1.500 de combinații ce nu mai sunt permise în România.

Cod Rutier mai dur în privința numerelor de înmatriculare

Noul Cod Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații la numerele de înmatriculare și ele vor fi pur și simplu interzise din oficiu conform noii legislații. Dispar cu desăvârșire orice numere care au anumite conotații, mai ales că un studiu recent arată că românii preferă combinațiile mai deochiate sau chiar obscene.

Potrivit unei analize autovit.ro, „printre cele mai… sensibile combinaţii se numără abrevierile: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX, XXX. Până în urmă cu câţiva ani, combinaţia de litere “SEX” era permisă, însă a fost, la rândul ei, blocată de la utilizare”.

Numerele care încep cu I sau cu O au fost de asemenea interzise

Mai mult, autoritățile au restricționat toate combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, deoarece sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0 și pot fi ușor confundate în anumite situații. Sunt interzise sunt și combinațiile „III” şi „OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.

Nici numele proprii nu mai sunt permise

Autoritățile rutiere din România nu mai permit nici posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină nume persoanelor.

Practic, nu vei mai putea folosi nici combinația ION, nici prenumele feminine, extrem de căutate, cum ar fi ELA, INA, ELI sau ANA ori preferințele masculine DAN, ION sau ADI. Alte combinaţii de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC. Alte numere au fost interzise pentru că atunci când au fost acordare aleatori au ajuns să fie refuzate de pera multe ori: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG.

Numerele de înmatriculare restricționate și rezervate de stat

De asemenea, mai există o categorie specială de numere destinată instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare.Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;
TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
A – autovehiculele Armatei Române;
FA – autovehiculele Forțelor Armate;
ALA – autovehiculele Aviației Române

Orice instituţie a statului poate să facă o solicitare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru a cere interzicerea unor combinaţii de litere care ar putea duce populația în eroare:

Guvernul României – GUV;
Camera Deputaţilor – DEP;
Senat – SNT;
Serviciul Român de Informaţii – SRI;
Poliţia Română – POL

Românii care doresc însă un astfel de număr de înmatriculare special cu una din combinațiile de numere enumerate de mai sus mai au o șansă. Ei trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea lor.

Ce faci dacă ai un număr de înmatriculare interzis de noul Cod Rutier

Persoanele care au numărul de înmatriculare restricționat pot să le folosească în continuare până la radierea mașinii sau la vânzarea sa. Totuși, noul proprietare trebuie să schimbe numărul.

În cazul vânzării unei mașini, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar. Există însă condiția ca acesta să aibă domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Acest lucru nu mai este posibil dacă fostul proprietar cere păstrarea numărului de înmatriculare respectiv.

Polițiștii au lăsat 21 de șoferi fără permis în București. Un șofer jură că n-a băut, a mâncat curmale
Polițiștii au lăsat 21 de șoferi fără permis în București. Un șofer jură că n-a băut, a mâncat curmale. Sursă foto: Captură video/ Digi24

Cum îți poți alege un număr preferențial pentru mașină

Conform DRPCIV, există o taxă destinată unui număr preferenţial de 45 de lei. La aceasta se adaugă costurile de fabricație pentru plăcuţele respective și anume:

  • 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
  • 23 de lei pentru o plăcuţă „pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
  • 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.

Mai mult, există un site web dedicat pentru a vedea dacă un număr de înmatriculare este disponibil chiar pe site-ul DRPCIV.

Cookies