ARHIVA B365

Discuţie Băsescu – Biden despre situaţia din Ucraina

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, au constatat cu preocupare că orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Preşedintele României şi vicepreşedintele american au vorbit şi despre relaţiile bilatarale, dar şi summitul NATO programat în septembrie în Marea Britanie. Cei doi lideri au discutat despre contribuţiile valoroase pe care România le are în domeniul securităţii internaţionale, se mai arată în comunicatul emis de Casa Albe, potrivit romaniatv.net.

Vicepreşedintele Statelor Unite şi preşedintele României au fost de acord că planurile de apărare ale NATO trebuie să fie complete şi să poată răspunde ameninţărilor provenind din estul, sudul şi sud-estul Alianţei.

Tiruri ale armatei ucrainene au „distrus” în mare parte o coloană de blindate de transport trupe care a pătruns pe teritoriul Ucrainei din Rusia în cursul nopții de joi spre vineri, a anunțat președinția ucraineană, citată de AFP și Reuters.

Pe de altă parte, MAE rus a acuzat Ucraina că încearcă să împiedice misiunea umanitară a Rusiei în estul Ucrainei și a cerut o încetare a focului în regiune.

„Atragem atenția asupra intensificării acute a acțiunii militare a forțelor ucrainene ce pare a avea scopul de a opri deplasarea, cu care Kievul a fost de acord, a unui convoi umanitar peste granița ruso-ucraineană”, se precizează într-un comunicat al MAE rus.

Miniştrii de externe ai statelor UE au cerut vineri Rusiei să „înceteze imediat orice formă de ostilitate” la frontiera cu Ucraina, în contextul în care Kievul a anunţat că a distrus în mare parte vehiculele blindate ruse pătrunse pe teritoriul său, relatează AFP şi Reuters.

Reuniţi la Bruxelles pentru a discuta despre crizele din Irak şi din Ucraina, miniştrii europeni de externe au făcut apel la Rusia „să-şi retragă forţele de la frontieră”, conform textului concluziilor adoptate.

„Orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina sub orice pretext, inclusiv cel umanitar, va fi considerat de UE o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, au adăugat miniştrii de externe.

La începutul reuniunii de urgenţă, mai mulţi dintre ei au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button