Discrepanță uriașă. Puterea de cumpărare a bucureștenilor, cu 81% mai mare decât media națională (studiu)

12 iul. 2021
228 Afișari
Discrepanță uriașă. Puterea de cumpărare a bucureștenilor, cu 81% mai mare decât media națională (studiu)
sursă foto: Facebook Claudiu Popa Imaginarium

Un studiu recent, realizat la nivel european, arată că între București și restul țării este o discrepanță uriașă privind puterea de cumpărare. Astfel, aceasta este cu 81% mai mare decât media națională, cea mai mare diferență în cadrul UE. Totuși, țara noastră rămâne una dintre cele mai sărace din uniune.

Motivul pentru care mulți locuitorii ai provinciei ajung să se mute în București s-ar putea să fie dat și de faptul că puterea de cumpărare a locuitorilor din Capitală este cu 81% mai mare decât media naţională, o discrepanță cum nu mai întâlnești în UE.

România, diferența cea mai mare în capitală și restul țării privind puterea de cumpărare

România pare să fie țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare discrepanţă privind dezvoltare între Capitală şi restul ţării. Informațiile au fost dezvoltate într-o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

„Adesea, oraşele-capitală sunt cele cu cea mai mare pu­tere de cumpărare de la nivel naţional. Chiar şi în ca­drul UE se pot observa astfel de disparităţi, în Bucureşti şi Bratislava puterea de cumpărare este cu 81% şi respectiv cu 46% peste media naţională“, spune analiza GfK.

Diferență uriașă privind puterea de cumpărare

Practic, Bucureștiul este cu mult mai dezvlotat decât restul țării, salariile sunt mai mari, iar puterea de cumpărare a locuitorilor din Capitală este aproape dublă, mai exact cu 81% mai mare decât media din restul țării.

La nivel european lucrurile stau însă puțin diferit, cu toate că majoritatea capitalelor au o putere de cumpărare mai mare decât restul țării, însă diferențele sunt mai mici. Mai mult, există și o serie de situații în care lucrurile stau total invers. Astfel, capitala Germaniei și cea a Austriei, adică Berlin și Viena, venitul lunar mediu pe capitală este sub media națională cu 8.7 procente, respectiv 4.2 procente, însă acestea sunt mai mult excepții.

Spania, Italia și Cipru, lovitură economică în pandemie

Studiul mai arată că trei țări mai dezvoltate, Spania, Italia şi Cipru au înregistrat o scădere uriașă a veniturilor populației în perioada pandemiei, din cauza restricțiilor și închiderii afacerilor. Turismul pare să fi fost aria cea mai afectată, mai ales că lockdown-urile prelungite au blocat aceste îndeletniciri.

Surprinzător este faptul că țările baltice, alături de România, au scăpat cu pierderi mai mici. De asemenea, vecinii noștri maghiari, care au avut parte de o creștere economică în ultimii ani, au fost și ei afectați economic de coronavirus după deprecierea monedei naționale.

România rămâne una dintre cele mai sărace țări din UE

Din păcate pentru noi, chiar dacă Bucureștiul este mai dezvoltat și stă mai bine economic, România rămâne printre cele mai sărace ţări din UE.  De exemplu, în luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut din România a fost 5695 lei, cu 109 lei (-1,9%) mai mic decât
în luna aprilie 2021.

În același timp, salarial mediu nominal net a fost 3492 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%).

Cele mai mari câştiguri salariale medii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii IT, unde salariile medii au fost de 8192 lei, iar cele mai mici în industria HORECA, care a suferit cel mai rău în pandemie, adică la hoteluri și restaurante, une câștigul mediu a fost de doar 1850 lei. Surprinzător este că față de mai 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.

Cookies