ȘTIRI

Directorul științific al INFP: legătura dintre cutremurul din Vrancea de azi și cele din Galați

” A fost un cutremur vrâncean de magnitudine moderată, care apare cu o frecvenţă de doi cinci ani. Este un cutremur care era de aşteptat să apară în zona Vrancea, statistic vorbind. Este cel mai mare cutremur din Vrancea din 2009, au mai fost şi 2005 două cutremure şi în 2004″, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului la România TV. Tot el a adăugat că: „La cutremurele astea nu sunt probleme. Ele se resimt într-un interval scurt de timp, câteva secunde, nu ai ce să faci. Doar îl simţi şi te sperii. Dacă e un cutremur mai mare, poate dura mai mult, până la un minut, un minut jumătate. În acel caz, oamenii nu trebuie să iasă din clădiri”, a mai spus Radulian.

„Cutremurul din Vrancea nu are legătură cu cele două seisme din această dimineaţă de la Galaţi. Problema ar fi dacă activitatea din Vrancea nu ar putea fi cumva legată de ceea ce s-a întâmplat la Galaţi, la toată secvenţa. Nu ne-am fi aşteptat să existe o legătură prea mare între ce se întâmplă în Vrancea şi ce se întâmplă la Galaţi, însă, având în vedere coincidenţa – a fost şi acea pauză de cutremure în Vrancea care a coincis cu activitatea de la Galaţi, a venit şi acest cutremur important exact acum. Eu, personal, cred că ar trebui să studiem acest lucru. Este o problemă complicată – problema cuplajului a ce se întâmplă la adâncime în Vrancea şi ce se întâmplă în faţa arcului carpatic, nu doar la Galaţi. S-ar putea să existe conexiuni mai mari. Cu siguranţă vom demara cercetări, pentru că suntem asaltaţi de date”, a subliniat Mircea Radulian.

Expertul a precizat că seismul de duminică dimineaţa din Vrancea s-a resimţit în toată zona Moldova, Galaţi, Brăila şi zona sudică a României – Bucureşti şi chiar poate Craiova.

Un cutremur puternic a avut loc duminică dimineaţă, 6 octombrie, în regiunea seismică Vrancea. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button