Directorul STB, despre problemele aplicației YouthTB. „În primul rând, vreau să menționez că acea aplicație funcționează”

01 mart. 2023
1118 afișări
Directorul STB, despre problemele aplicației YouthTB. „În primul rând, vreau să menționez că acea aplicație funcționează”
Directorul STB, despre problemele aplicației YouthTB. „În primul rând, vreau să menționez că acea aplicație funcționează” | Sursă foto: B365.ro

Directorul STB Adrian Criț a transmis un răspuns referitor la problemele semnalate de oameni în ceea de privește aplicația prin care elevii și studenții trebuie să își facă abonamentele de transport public, YouthTB .

Digitalizarea STB, doar pe hârtie

Societate de Transport București (STB) a lansat în luna septembrie a anului 2022 aplicația YouthTB, prin care elevii și studenții să își facă abonamentele. Aceasta a fost implementată pentru a scăpa de cozile ce se formau la ghișeele din București.

Asociația Metrou Ușor a transmis, zilele trecute, o listă de probleme pe care aplicația le are și cum digitalizarea pe care STB dorește să o implementeze este doar pe hârtie. Cu toate astea, asociația transmite că susține procesul de digitalizare al transportului public din Capitală.

Respectiva aplicație a fost creată de către firma Altimate SA, parte din grupul UTI. Validatoarele ce sunt folosite la acest moment în mijloacele de transport în comun de suprafață din oraș sunt realizate tot de grupul UTI.

Din păcate, aplicația YouthTB are mai multe probleme. Cea mai întâlnită este nerecunoașterea statutului de elev/student al celor care doresc să utilizeze serviciul.

Astfel că, din acest motiv tinerii nu pot folosi aplicația și sunt nevoiți să meargă la ghișee pentru a face abonamentele reduse. Aici apare o altă problemă, acest tip de abomanente se fac, de la lansarea aplicației, doar prin intermediul YouthTB, iar pentru a le face la casele de bilete beneficiarii sunt nevoiți să completeze o cerere.

În respectiva cerere aceștia trebuie să declare pe propria răspundere ca nu pot utiliza aplicația și să scrie motivele pentru care nu pot să o folosească. Astfel se formează cozi la ghișee, adică fix ceea ce se dorea evitat prin intermediul digitalizării.

Directorul STB, despre problemele aplicației YouthTB. „În primul rând, vreau să menționez că acea aplicație funcționează”
Problemele pe care le are aplicația YouthTB – Ce declară Adrian Criț | Sursă foto: Facebook/ Asociatia Metrou Usor

Reacția directorului STB, Adrian Criț, la problemele aplicației „YouthTB”

Publicația SportMedia.ro l-a întrebat pe directorul STB, Adrian Criț, cum s-a ajuns ca elevii și studenții să fie nevoiți să completeze cereri în loc să se bucure de această digitalizare, lovindu-se mereu de problemele aplicației YouthTB. Iată ce a declarat acesta:

În primul rând, vreau să menționez că acea aplicație YouthTB funcționează. Am avut 78.000 de utilizatori din septembrie și până la finalul anului 2022. Dacă nu funcționa, nu se înscriau atât de mulți.

Aplicația noastră nu are probleme de funcționare. Probleme care apar provin din faptul că aplicația este integrată cu baza de date a Ministerului Educației, unde sunt informațiile despre elevi și studenți.

Și baza respectivă de date, în unele cazuri, nu conține toate informațiile. Ele trebuie să fie trimise de fiecare școală. Și când școlile nu trimit informațiile la timp, aplicația YouthTB nu are acces la informațiile necesare pentru a elibera abonamentele cu reducere.

M-ați întrebat care sunt problemele aplicației și dacă vom sancționa Altimate SA? Într-adevăr, ei au creat aplicația, în baza contractului pe care îl au cu STB pentru mentenanță. Nu avem de ce să sancționăm firma pentru că aplicația pe care au creat-o funcționează, atunci când are acces la date.

Urmează ca aplicației să i se facă și update-uri și se va vedea pentru că va prezenta și noutăți.

Directorul Societății de Transport București (STB) a fost întrebat și despre declarațiile pe care elevii și studenții (sau părinții elevilor, în cazul celor cu vârste de sub 14 ani)  trebuie să le completeze pentru a putea face abonamente la ghișeele din Capitală.

N-am informații că s-a solicitat completarea unor cereri cu date despre erori din aplicație.

Dacă s-a întâmplat, e un abuz. Și nu vreau să mă gândesc la rea voință din partea angajaților noștri din punctele de vânzare.

Noi vrem să încurajăm digitalizarea, ca totul să fie mai ușor. Vă amintiți ce cozi se făceau, lună de lună, la punctele de vânzare? Nu mai vrem așa ceva.

Cu aplicația, se pot procura aceste abonamente cu reducere de acasă. Fără niciun drum, fără niciun efort.

Iar pe cei care vin la punctul de vânzare și care au un telefon mobil, angajații noștri trebuie să îi informeze despre YouthTB. Și dacă vor să folosească aplicația, să îi ajute, să îi învețe cum să procedeze. Atât.

Dacă cei care solicită abonamentul cu reducere îl vor în continuare în format fizic și nu prin YouthTB, noi îl eliberăm în format fizic. Nu e nicio problemă. E alegerea lor.

Ceea ce vrem noi, repet, este să încurajăm digitalizarea ca serviciile să fie de o calitate mai bună, a mai declarat Adrian Criț pentru Sport Media.

Directorul STB a informat și ce se întâmplă în cazul:

  • Elevilor care nu au telefon,
  • Elevilor/Studenților cărora le este furat telefonul,
  • Elevilor/Studenților care rămână fără baterie.

Adrian Criț a informat că aceștia nu trebuie să ai aibă telefoane cu ei dacă abonamentul este făcut prin YouthTB.

Noi avem baze de date cu elevii și informațiile despre ei. Dacă îi spun controlorului numele, prenumele, școala și, acolo unde este cazul, CNP-ul acesta poate verifica existența abonamentului foarte simplu.

Cu toate astea, pe site-ul STB se menționează că cei care beneficiază de abonamente cumpărate prin aplicație trebuie să aibă cu ei un telefon cu bateria încărcată. Acest lucru este necesar pentru realizarea controlului, potrivit celor transmise de societate.

Cookies