ARHIVA B365

Directorul SRI: România se confruntă cu ameninţări din ce în ce mai complexe şi atipice

 Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a precizat că „România, din postura de graniţă externă a Uniunii Europene, se confruntă cu ameninţări din ce în ce mai complexe şi atipice”.

Eduard Hellvig a mai precizat că „terorismul, migraţia ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte reţele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacităţi sporite de adaptare şi reacţie rapidă”, scrie Mediafax.

Tot la şedinţa de bilanţ a DIICOT pentru anul 2015, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că se lucrează la legea privind organizarea DIICOT, ea exprimându-și speranța ca, în maxim două luni, actul normativ să fie pe masa Guvernului.

„Pe agenda internă mai sunt chestiuni care trebuie făcute pentru ca DIICOT să primească sprijinul instituțional și de resurse de care are nevoie. Se lucrează la un proiect de lege care să facă din DIICOT ceea ce trebuie să fie, adică o structură specializată în parchet, care să fie organizată similar cu DNA. Suntem destul de înaintați cu această lege și sper ca în două luni cel mai târziu să putem pune pe masa Guvernului această lege„, a afirmat Raluca Prună, la bilanțul DIICOT.

Ea a spus că această lege va însemna o mai bună dotare a DIICOT, în primul rând cu o proprie Poliție Judiciară.

„Se menționează în proiectul de lege că trebuie să avem un corp de poliție judiciară care să fie la dispoziția procurorului, în mod similar cu corpul de poliție judiciară care se află la dispoziția procurorilor din DNA, și acest lucru este pentru mine o prioritate. Vă asigur, ca ministru al Justiției, de întreaga mea determinare și susținere ca, într-un termen cât mai scurt, transferul unui corp de poliție judiciară în cadrul DIICOT să devină efectiv”, a precizat Raluca Prună.

Ea a subliniat că MJ are o cooperare foarte bună cu conducerea DIICOT, iar această muncă a început sub mandatul fostului ministru al Justiției, motiv pentru care înțelege să continue acest proiect.

„Ceea ce mai poate face Executivul este să sprijine DIICOT, în măsura în care este posibil, pentru o mai bună relație interinstituțională cu structuri executive, în principal cu structuri ale MAI, dar nu numai. Ceea ce trebuie să facă Executivul și ceea ce trebuie să fac eu, MJ, este să mă asigur că statutul procurorului (…) nu este decuplat de statutul judecătorului. Avem rapoarte, inclusiv MCV, din care reiese că în România ar exista o diferență între judecător și procuror. Nu este cazul, o alegere s-a făcut la nivel constituțional și cred că statutul procurorului nu trebuie să fie pus în discuție”, a mai declarat Prună.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button