ȘTIRI

Directorul SRI: 9.000 de persoane, interzise în România. 70% au legătură cu Statul Islamic

Directorul SRI, Eduard Hellvig a declarat că 9.000 de persoane au fost declarate indezirabile pe teritoriul României, pentru că sunt conectate la fenomenul terrorist şi prezentă riscuri în acest domeniu.

Referitor la Sistemul Naţional de Alertă Teroristă, Hellvig a explicat că acesta a fost menţinut la nivelul albastru-precaut „tocmai datorită eforturilor conjugate ale tuturor instituţiilor din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT) de a preveni orice acţiune care ar fi pus în pericol securitatea cetăţenilor români”.

„Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. De altfel, aţi putut constata că, de la începutul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 246 de persoane despre care noi am obţinut date că erau conectate la fenomenul terrorist şi prezentau riscuri în acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional alte 9 persoane, din aceleaşi considerente”, a declarat el pentru adevărul.ro

„O altă cifră relevantă este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem în bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul României. Sunt persoane date în consemn la frontieră, ca să folosesc o expresie uzuală. În ceea ce priveşte profilul acestor persoane, ţin să subliniez faptul că aproximativ 70% din acestea sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Daesh (n.r. – Statul Islamic, ISIS). Aceşti indivizi provin în special din Iran, Irak, Siria şi Pakistan. Le cunoaştem trecutul şi intenţiile, iar această cunoaştere se datorează muncii informativ-operative a SRI şi parteneriatelor pe care noi le avem, atât cu serviciile româneşti, cât şi cu cele din străinătate. Toate aceste acţiuni ale SRI se încadrează în principala menire a acestei instituţii – prevenţia. Referitor la Sistemul Naţional de Alertă Teroristă, acesta a fost menţinut la nivelul albastru-precaut tocmai datorită eforturilor conjugate ale tuturor instituţiilor din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), de a preveni orice acţiune care ar fi pus în pericol securitatea cetăţenilor români. (..) De asemenea, SRI şi-a accelerat schimbul de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT, cât şi cu serviciile partenere. Colegii noştri de la Antitero lucrează la foc continuu încă de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal şi instituţional, care contribuie la acest ‘albastru precaut'”, adăugat el.

Pe de altă parte, Hellvig a afirmat că instrumentele avute la dispoziţie nu sunt suficiente pentru contracararea terorismului, amintind, în acest sens, de lipsa unei legi a securităţii cibernetice, a reglementărilor legate de cartelele PrePay, dar şi a ş instrumentelor legale „ce ar permite adaptarea capabilităţii serviciului la evoluţiile tehnologice”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button