Directorul ICR Paris și-a dat demisia în urma scandalului invitațiilor

de:
13 feb. 2015
1 Afișari
Directorul ICR Paris și-a dat demisia în urma scandalului invitațiilor

Demisia a fost acceptata de presedintele Institutului Cultural. Marti, presedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a propus declansarea procedurii de revocare din functie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, care a fost implicata in scandalul invitatiilor de la Ambasada de la Paris.

Site-ul Cotidianul.ro a publicat saptamana trecuta o scrisoare adresata ambasadorului Bogdan Mazuru de catre scriitorul Radu Portocala, fost sef al Institutului Cultural Roman din Paris, in care acesta explica faptul ca a primit o invitatie pentru a participa la o receptie organizata de Ambasada Romaniei cu prilejul vizitei in Franta a presedintelui Iohannis, in 10 februarie, si la care sunt invitate mai multe personalitati din diaspora, scrie hotnews.ro.

Potrivit scriitorului Eugen Mihaescu, directoarea Institutului Cultural Roman, Yvette Fulicea, a scris mail-ul de invitatie „direct pe cel primit de la secretara ambasadorului si astfel a redirectionat si un fisier ‘Excel’ de uz intern care cuprinde comentarii ireverentioase la adresa celor invitati”.

Iata mai jos scrisoarea adresta ambasadorului Bogdan Mazuru de Radu Portocala, publicata de Cotidianul.ro:

„Domnule Ambasador,

Am primit invitatia pe care ati trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitatie, desi, in cele mai multe cazuri, ea era adresata unor persoane casatorite.

Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – in realitate, un mesaj emis de Dna Brasat si redirectionat de ICR. Las de-o parte faptul ca directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit sa fie puncte – detaliu fara nici un interes intr-un context in care limba romana este mutilata aproape de toti cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fisierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat sa-l stearga (caci imi inchipui ca nu era destinat difuzarii). Gasesc in el mentiunea, repetata de mai multe ori, ‘vrea cu sotia’, care da impresia ca a fost scrisa avind in minte cuvintul. Banuiesc ca asta e pricina modificarii care apare in versiunea a doua a invitatiei:. Fireste, nu-mi ingadui sa va dau lectii, dar si adaugirea de ultim moment, si formula sint foarte putin diplomatice …

Gasesc, de asemeni, o buna parte din bucataria interna a Ambasadei: cine invita pe cine. Eu, de pilda, sint invitat de X, adica de nimeni, ci doar asa, in virtutea inertiei.

In sfirsit, consider ca este o gafa monumentala faptul ca in acest fisier o serie de persoane primesc calificativul, iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept ‘scirbos’! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred ca Ambasada, care a raspindit aceasta lista, le datoreaza scuze.

In ce ma priveste, veti intelege, sint sigur, ca faptul de a frecvanta o institutie care functioneaza astfel si care lipeste etichete ca in anii ’50 s-ar afla in totala contradictie cu convingerile mele.

Cu mare si trista nedumerire,
Radu Portocala”.

In urma acestui incident, MAE a precizat, intr-un comunicat, ca „fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusa convocarea in Centrala pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica din cadrul MAE”.

„Totodata, MAE precizeaza ca adnotarile pe marginea documentului de uz intern nu reflecta opinia sau aprecierile ambasadei Romaniei la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata”, potrivit sursei citate.

Cookies