CAZUL HEXI PHARMA. Soţia lui Condrea, fratele acesteia şi Flori Dinu, URMĂRIŢI PENAL de DNA UPDATE

de:
02 iun. 2016
0 Afișari
CAZUL HEXI PHARMA. Soţia lui Condrea, fratele acesteia şi Flori Dinu, URMĂRIŢI PENAL de DNA UPDATE

UPDATE 14.20 Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: 

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, 

CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD și HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor,

DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, 

PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societăți comerciale,  OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor.

Potrivit DNA, în ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.

P
rin operațiunile menționate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).
 
Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.

Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS și HATOM LIMITED, societăți afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române.

Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO S.R.L.

Având în vedere că dispozițiile codului fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacțiile dintre societăți afiliate să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăți erau controlate de aceeași persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.

De asemenea, la săvârșirea faptelor a participat și Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.

Sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către suspectele HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru și ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).

Plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) și OCHINCIUC RADU (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:

– 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov, 
– 32 de autoturisme, 
– utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție, 
– conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Față de OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Inculpaților li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, precizează DNA.

UPDATE 14.00 Procurorii DNA investighează presupuse fapte de abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani în ancheta ce vizează conducerea şi activitatea Hexi Pharma, fiind începută urmăriea penală in rem din 11 mai, au declarat surse judiciare, joi, pentru Mediafax.

DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul Hexi Pharma încă de pe 11 mai pentru fapte de abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani.

În acest dosar mai multe persoane au fost chemate pentru a da declaraţii. Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, care se află în arest la domiciliu de sâmbătă fiind acuzată de acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, a ajuns la sediul DNA încă de la ora 09.00.

După patru ore de audieri, la ieşirea Flori Dinu a refuzat să facă vreo declaraţie în faţa jurnaliştilor, însă avocatul femeii a declarat că este suspectă pentru fapte de delapidare precizând că nu s-a luat nicio măsură preventivă asupra clientei lui.

La audieri a fost adus din Penitenciarul Rahova şi Miron Panaitescu, fostul director Hexi Med şi prieten cu Dan Condrea, care a fost audiat timp de trei ore.

În acelaşi dosar este audiat şi fratele acesteia, angajat al companiei Hexi Pharma care a ajuns la DNA însoţit de avocatul său.

Avocatul firmei este audiat şi el de procuroii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noul dosar care vizează activitatea companiei Hexi Pharma.

UPDATE 10.00 Soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns şi ea la DNA. Uliana Ochinciuc nu a făcut declaraţii la sosirea la DNA. Fostul partener de afaceri al acestuia, Miron Panaitescu, este de asemenea audiat de procurori. În același dosar a fost citat și fratele Ulianei Ochinciuc, scrie Agerpres.

Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție. La intrarea în sediul DNA, ea nu a făcut declarații presei.

Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, a fost plasată în arest la domiciliu, prin decizie a instanţei. Judecătoria sectorului 5 a respins, sâmbătă, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a directorului Hexi. Decizia nu este definitivă.

Flori Dinu a fost reținută vineri de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea a 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participației improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

„Florin Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuții în special pe partea de vânzări desfășurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea și cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale care au achiziționat produsele. Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum și ofertele transmise unităților înșelate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit comunicatului citat, prejudiciul produs în patrimoniul persoanelor vătămate se cifrează la valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 — aprilie 2016 între persoana juridică suspectă și numeroase unități sanitare.

„Probatoriul administrat în cauză până la acest moment a relevat faptul că inculpate Flori Dinu, prin activitatea sa de conducere și coordonare a departamentului de vânzări a Hexi Pharma și asigurarea vânzării către mai multe unități sanitare a unor produse neconforme, a împiedicat în intervalul menționat luarea de către persoanele vătămate a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, faptă ce a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli”, au mai constatat procurorii.

Stire in curs de actualizare.

Cookies