Directorul general al ANPC transmite recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua Copilului

30 mai 2021
169 afișări
Directorul general al ANPC transmite recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua Copilului

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, a transmis duminică pe Facebook un set de recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua Copilului. Acesta atrage atenția cu privire la posibilele pericole care pot apărea când luăm o jucărie, dar și cum să le evităm.

Directorul general al ANPC a comunicat pe pagina sa de Facebook o serie de îndrumări – de la cele mai banale, precum achiziționarea din locuri specializate în jucării, până la cele mai puțin cunoscute de locuitori, care țin de marcajele și însemnele de pe ambalaj și de pe documentele care ar putea veni cu jucăria.

De ce să țineți cont când cumpărați jucării, potrivit lui Paul Anghel

„Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv și util, care să aducă zâmbete pe chipurile lor pentru că toți copii se bucură dacă primesc o jucărie nouă.
Dar dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi:”

  • să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de
    cumpărare (FACTURĂ, BON FISCAL,…etc), de care va fi neaparat nevoie în caz de reclamație;
  • să alegeți întotdeauna JUCARII POTRIVITE PENTRU VÂRSTA COPILULUI, capacitățile și aptitudinile sale. Jucariile trebuie să fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandată care ajuta la alegerea jucăriei;
  • trebuie să știți ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice POT SUFOCA,INTOXICA SAU RĂNI COPIII;
  • să verificați dacă jucariile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

„Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.”

De asemenea, șeful ANPC încurajează părinții să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

Părinții nu ar trebui să cumpere pentru copiii sub 3 ani jucării cu piese mici, detașabile

Paul Anghel explică de asemenea și modul în care părinții pot face o reclamație în momentul în care o jucărie achiziționată nu este conformă – întâi se încearcă soluționarea situației cu vânzătorul, iar mai apoi se contactează ANPC.

De asemenea, acesta face un apel la precauție ridicată în momentul în care cumpărăm jucării pentru copiii cu vârste sub 3 ani, deoarece aceștia se pot sufoca foarte ușor dacă înghit părți mici din jucării.

„Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului de la care a fost cumpărată și în caz de nesoluționare, structurii teritoriale a ANPC.

Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.”, a transmis directorul ANPC.

Comisarii ANPC au identificat mai multe produse periculoase

În anii trecuți, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au identificat, în cadrul misiunilor de pe teren, mai multe produse periculoase, potrivit postării lui Paul Anghel.

„În cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuti, au fost identificate și produse periculoase:

pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin inghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.”, a scris, în încheiere, directorul ANPC.

 

Cookies