Directorul ELCEN: Voi face toate eforturile ca poprirea de la RADET să fie redusă

de:
06 apr. 2015
0 Afișari
Directorul ELCEN: Voi face toate eforturile ca poprirea de la RADET să fie redusă

„Mă angajez solemn că voi face toate eforturile pentru a reduce această poprire care există acum la RADET, ca să existe resursele financiare pentru RADET de a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime. (…) Din primele zile ale mandatului am identificat două priorităţi: Prima, esenţială, crearea grupului unitar RADET-ELCEN. Pentru a identifica problemele cu care ne confruntăm şi pentru a asigura, pentru iarna următoare, un serviciu optim pentru bucureşteni. În al doilea rând, aprobarea de dvs. astăzi a bugetului pentru RADET, un buget care doresc să fie cât mai realist şi optimist ca să creeze condiţiile ca în perioada următoare, atât RADET, cât şi ELCEN să efectueze operaţiile curente.”, a declarat directorul general ELCEN Marcel Nicolaescu, în şedinţa extraordinară de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Reprezentanții Sindicatului Liber Independent din cadrul RADET avertizau, în luna noiembrie, că bucureștenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. Motivul principal invocat de aceştia era datoria de aproape 3,2 miliarde lei pe care RADET o are față de ELCEN, care ar duce la blocarea conturilor RADET în proporție de 100%. Soluția imediată pentru a evita oprirea furnizării agentului termic pentru o mare parte dintre bucureșteni este ca poprirea pe conturi să fie doar în proporție de 50%, iar pe termen lung ca Guvernul să aprobe ordonanța de urgență prin care acțiunile ELCEN să fie transferate către Consiliul General al Municipiului București, spuneau sindicaliștii.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de căldură al RADET, care aparţine Ministerului Energiei.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”, iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Săptămâna trecută, mii de bucureșteni au avut de suferit din cauza datoriilor RADET, la furnizorul de gaze naturale GDF Suez. Datoriile RADET sunt în valoare de 16.253.480 de lei şi reprezintă facturi neachitate din lunile ianuarie şi februarie 2015.

 

Cookies