Decorații masonice, cumpărate din banii Primăriei București. Ce s-a întâmplat cu directorul penal

de:
15 apr. 2013
1 Afișari
Decorații masonice, cumpărate din banii Primăriei București. Ce s-a întâmplat cu directorul penal

Primăria Capitalei a anunţat că se va organiza un concurs pentru postul de director la BMB. Pentru acest post nu s-a mai organizat niciodată un concurs, Florin Rotaru fiind de mai bine de 20 de ani la cârma instituţiei.

Până la organizarea unui concurs pentru postul de director al Bibliotecii Metropolitane, a fost ales ca director interimar Nicolae Iliescu, scriitor şi publicist român. Deşi Florin Rotaru a refuzat iniţial să se mute din biroul de director general, Nicolae Iliescu l-a obligat printr-o cerere scrisă să îi dea locul cuvenit. În plus, maşina de director a lui Rotaru i-a fost luată, spre dezamăgirea acestuia, de noul director.

Achiziții ciudate

Biblioteca Metropolitană a cumpărat, în anul 2012,  6 casete cu decorații masonice, în valoare de 35.000 lei. De asemenea a fost achiziționat un afiș de coridă color „Plaza del Toros Palmă de Mallorca. Grandiosa corrida de toros”, preț de achiziție 3.500 lei. Aceste achiziții, așa cum a concluzionat și Direcția de Audit Intern, sunt nejustificate și inutile pentru o bibliotecă municipală. Produsele respective sunt folositoare pentru expunerea într-un muzeu pentru a fi vizionate de publicul larg și nu au legătură cu istoria și cultura României. Au mai fost achiziționate și albume cu fotografii de epocă (majoritatea fotografiilor fiind realizate în ateliere fotografice din străinătate), care nu aveau nicio legătură cu patrimoniul cultural al Municipiului București sau al județului Ilfov, așa cum s-ar impune în cazul Bibliotecii Metropolitane a Municipiului București.

Florin Rotaru cumpăra, după cum și B365.ro a demonstrat, cărți la prețuri exorbitante, de până la 200 de ori mai mari față de prețul de pe piață.

Precizăm că Primăria Capitalei alocă Bibliotecii Metropolitane un fond de achiziție de carte anual de aproape 100 de ori mai mare decât fondul aferent Bibliotecii Academiei și de patru ori mai mare decât cel al Bibliotecii Universitare. 

Vă prezentăm mai jos concluziile Auditului cu privire la achiziția de carte a BMB.

Achiziția de carte rară/veche

Conform situțiilor prezentate echipei de verificare, valoarea totala a achizițiilor de carte veche/rara a fost de:

2008 -1.187.422,25 lei

2009 – 1.716.175,00 lei

2010 – 1.015.000,00 lei

2011 – 2.216.856,88 lei

2012 – 1.540.596,00 lei

TOTAL- 7.676.050,13 lei

Constatările Auditului:

La nivelul institutiei verificate nu există o strategie de achiziție/dezvoltare a colecțiilor de carte veche/rara pe anumite domenii. Nu există o bază de date cu posibili ofertanți/anticari de cărți rare/vechi. Echipa a constatat, pe baza situațiilor furnizate, că majoritatea achizițiilor au fost efectuate de la aceiași ofertanți.

O mare parte din valoarea achizițiilor s-a efectuat de la o singură persoană, astfel:

 

Această persoană este un bătrânel de de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la acest bătrânel.

Sumele prezentate în tabelul de mai sus, al Direcției Audit intern, au fost prezentate de B365.ro. Deşi bătrânul ar fi primit un milion de euro de la Biblioteca Metropolitană, omul are un trai modest, într-un apartament din Sectorul 3. Când jurnaliştii B365.ro l-au vizitat pe bătrânel acasă şi l-au întrebat de legăturile pe care le are cu Biblioteca Metropolitană, aceasta s-a arătat foarte speriat. Mă băgați în pușcărie! Gata, sunt la anchetă” – asta a fost reacția omului, înregistrată pe reportofon. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate.

Casa bătrânelului

Produsele achiziționate (carte veche/rară, etc) în perioada verificată nu au fost clasate ca bunuri de patrimoniu așa cum este definit prin legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Nici la acest capitol nu a fost efectuat un sondaj de piață pentru a se estima prețul unui titlu de carte/publicație, pentru a se utiliza eficient banii alocați de la bugetul primăriei.

Au fost cumpărate produse (cărți, publicații, etc) prin achiziție directă, cu o valoare mai mare de 15.000 euro, deși ar fi trebuit să organizeze licitații. Chiar dacă Florin Rotaru a declarat pentru B365.ro că atunci când face achiziții directe de carte de o sumă mai mare de 15.000 euro, cărțile sunt unicate, potrivit Auditului, institutia verificata nu a făcut dovada unicitatii acestora.

BMB achiziționează și cărți rare/vechi care nu au legătură cu moștenirea culturală a orașului București, a spatiului limitrof acestuia.

În cadrul instituţiei verificate s-a constituit, în 2009, Comisia de evaluare şi achiziţie pentru lucrări de patrimoniu şi valori bibliofile de la persoane fizice şi juridice oferite direct bibliotecii. Din discuţiile avute cu trei din cei şapte membri ai comisiei(Lupusanschi Rodica, Laszlo Paula si Preda Florin) precum şi din notele de relaţii date de aceştia a reieşit faptul că:

*nu au pregătirea de specialitate necesară acestei atribuţii; trei dintre membrii comisiei nu sunt angajaţi ai bibliotecii (Bologa Irina, Andreescu Cristina şi Dumitrescu Mircea), iar două dintre acestea au contracte de consultanţă încheiate cu instituția verificată- Bologa Irina şi Andreescu Cristina.

*uneori participă şi alte persoane (respectiv doi anticari – Nicolaescu Marius şi Stuparu Mircea) care se implica în stabilirea preţului de achiziţie, uneori ofertează, dar nu semnează procesul verbal, între aceştia şi instituţia verificată nefiind încheiat vreun document.

* se întocmesc procese verbale ale ședințelor Comisiei de analiză și evaluare a ofertei, semnate de membrii comisiei, dar nu și de către ofertant/ofertanți și nu sunt înregistrate în unitate. 

După achiziționarea unei cărți, se face o notă justificativă, care este înregistrată în BMB și aprobată de către Florin Rotaru, prin care se motivează achiziția prin „necesitatea protejării patrimoniului” și „pentru completarea colecției de carte de patrimoniu”. Instituția folosește în mod greșit termenul „de patrimoniu”, deoarece produsele achiziționate nu sunt clasate în conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, cu modificările și completările ulterioare.

Achiziția de carte curentă

Echipa de verficare a constatat că instituția nu a efectuat un sondaj de piață pentru a afla dacă același titlu de carte a fost editat de mai multe edituri, pentru a putea compara prețurile și pentru a justifica de ce a ales să cumpere de la o anumită editură.

Facturile nu au aplicată viza „Bun de plată”, iar cele din perioada 2008 -2010 nu au fost certificate în privinta realității, regularitătii și legalității.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de organizaţia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România (ABIDOR) al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este directorul Bibliotecii Metropolitane, așa cum a arătat B365.ro AICI.

Concluziile Auditului în ceea ce privește ABIDOR

Sediul social al ABIDOR este la aceeași adresă la care functioneză Bibliotecă Metropolitană București (BMB), dar nu au fost prezentate documente din care să reiasă tipul de relație existent între acestea (contract de asociere, contract de închiriere, protocol, etc). La data prezenta, președintele ABIDOR este directorul BMB, iar o parte din salariații BMB sunt și membrii ABIDOR. 
 
Florin Rotaru este în conflict de interese având în vedere că BMB a efectuat achiziție de carte/publicații de la ABIDOR, în condițiile în care el este și președintele ABIDOR și președintele Comisiei de analiză și evaluare a ofertei pentru achiziția de carte/publicații din cadrul BMB.

De la ABIDOR s-au achiziţionat cărţi/publicaţii care nu fac referire la istoria oraşului Bucureşti sau a României;( ex.: Ottoman – Polish diplomatic relations – an achizitie 2012, pret 2.200 lei, Die Slavischen Elementen im Albanischen – an achizitie 2012, pret 770 lei, L’expedition de Charles VIII en Italie – an achizitie 2011, pret 2.800 lei, La Souverainete du Montenegro – an achizitie 2011, pret 7.000 lei, Roma ristaurata et Italia ilustrata – an achizitie 2011, pret 12.900 lei, Vocabulaire Francais – Annamite et Annamite – Fr., an achizitie 2009, pret 2.690 lei, Summa contra gentilessive De veritate Catholicae fidei, an achizitie 2009, pret 22.420 lei)

Nu a fost prezentat Auditului un studiu de oportunitate (cost-beneficii) pentru achiziția acestor tipuri de cărți/publicații.
 
BMB a efectuat unele plăți către diverse persoane juridice/organizații, indirect prin intermediul ABIDOR astfel:
 
 * în cadrul unei conferințe externe organizate la Milano – Italia (2009), a unui tur tip „sightseeing tours” (200 eur/persoană) – a fost plătită vizitare turistică pentru 2 persoane în condițiile participării unei singure persoane la conferința, conform documentelor prezentate. Aceste persoane sunt Florin Rotaru şi soţia, Julieta Rotaru.

 * cheltuieli de deplasare în India, în anul 2012, pentru o persoană din cadrul instituției verificate, fără a fi prezentate echipei de verificare toate documentele justificative necesare(invitație participare, bilet avion, factură cazare, etc).

Persoana din cadrul instituției care a plecat în India pe bani publici este soția directorului, Julieta Rotaru, conform declarațiilor Rodicăi Pop,  fosta șefă a Institutului de Studii Orientale (în prezent Centru de Studii Euroasiatice şi Afroasiatice), instituție din subordinea BMB. ”Cu toate că eu eram aceea care solicitam bugetul pentru deplasări și știam că sunt bani, mi s-au refuzat plata hotelului și diurna la un congres. Unei colege i s-a refuzat deplasarea la Budapesta. Nu la fel s-au petrecut lucrurile când în ianuarie 2012, Julieta Rotaru, soția directorului, a plecat la un congres în India: au fost și bani de drum și diurnă, și taxe de participare și de cazare, cu toate ca bugetul nu fusese aprobat”, a spus R. Pop. Mai multe declarații puteți vedea în articolul Cum a distrus protejatul lui Oprescu Institutul de Studii Orientale, ca să-și facă soția savant.

Julieta Rotaru, soția directorului, este colegă de muncă cu soţul său, fiind angajată pe un post de cercetător ştiinţific gradul III la Biblioteca Metropolitană. Femeia a avansat de la bibliotecară direct la cercetător de gradul III în cadrul instituției în timp ce soţul său, Florin Rotaru, era director. Întrebat în luna iulie de jurnaliştii B365.ro dacă a făcut parte din comisia de acordare a gradului științific, Florin Rotaru a negat acest lucru, spunând că „titlul de cercetător ştinţific nu e dat de Primărie, ci de Ministerul Educaţiei în urma evaluării de către o comisie din care fac parte şi membrii ai Academiei Române. Eu nu am făcut parte din această comisie”. Dar soţia acestuia este cercetător de gradul III, iar Ministerul Educaţiei validează doar gradele de cercetător I şi II şi nu pe cele de asistent de cercetare, cercetător principal şi cercetător principal III, care cad exclusiv în sfera angajatorului. În cele din urmă, directorul a recunoscut că a făcut parte din comisie și că, la momentul în care a fost întrebat, „nu și-a mai amintit„.

Florin Rotaru a fost acuzat de angajaţi că îi folosește pe post de sclavi, în interes personal. De când a venit la conducere, femeile de serviciu şi şoferii bibliotecii trec prin chinuri continue, povestesc ei: pe lângă programul normal de lucru, directorul îi obligă, cu ameninţări, să vină la el acasă şi să-şi continue programul acolo. Fără să dea niciun ban din buzunarul propriu, Florin Rotaru are menajere, bucătărese, bone, constructori. Oamenii, în afară de faptul că nu primesc nici un ban pentru munca pe care o depun, sunt şi umiliţi, jigniţi, ba chiar bruscaţi de director şi de soţia acestuia, Julieta Rotaru. Ascultați mărturiile pe care femeile tratate ca sclave de director le-au dat pentru B365.ro.

Cei de la Direcția de Control și Direcția de Audit Intern au vorbit cu angajații instituției, care nu au recunoscut că au trecut prin astfel de chinuri.
Nu avem curaj să ne apărăm drepturile. Dacă-i zicem orice lucru, zice gata, de mâine, ieşi în stradă, te dau afară. Sunt la poartă atâţia care vor să se angajeze„, povesteau femeile reporterilor B365.ro.

Elena Stanciu e sluga slugilor, şi ea face mâncare, ia copilul de la şcoală aleargă ca noi toată ziua numai pentru ei, directorul Rotaru şi Julieta nevasta lui. Pentru că locuiește aici, în bibliotecă, și crede că-i obligată să-i slugărească”, mărturisea una dintre angajate în scrisoarea în care povestea drama angajaților lui Rotaru. 

În raportul întocmit de Direcția de Audit Intern, este precizat că Elena Stanciu locuiește împreună cu familia sa în cadrul unui spațiu aflat în incinta unei filiale BMB, fiind pus la dispoziție de către conducătorul instituției.

Astfel, reprezentanții Direcției i-au impus lui Rotaru să reglementeze această situație.

Din verificarea prin sondaj a dosarelor de personal, echipa de verficare a constatat că unele dintre acestea nu conțineau fișa postului, iar acolo unde existau, nu erau semnate, datate și nu erau în concordanță cu munca efectiv prestată.

Un alt scandal în care a fost implicată Biblioteca Metropolitană a fost pictorialul sexy pe care Roxana Nemeş l-a făcut printre cărţile instituţiei. Blonda a pozat goală, în ipostaze lascive, printre cărți, în incinta sediului central al Bibliotecii Metropolitane București. 

Directorul Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru, a primit, când a fost realizat bugetul pe anul 2012, bani de la Primăria Capitalei pentru achiziționarea unei autofurgonete care ar fi fost necesară bibliotecii pentru transportul cărților. La modificarea bugetară, Rotaru a transformat autofurgoneta în autoutilitară. Rezultatul? Cu peste 30.000 de euro alocați pentru achiziționarea acestui autovehicul, Rotaru și-a cumpărat o mașină de lux, pe care o folosește în scopuri personale, deplasându-se el și soția cu această mașină. Legea interzice în prezent cumpărarea de autoturisme pentru angajații instituțiilor de stat sau locale. 

Directorul Bibiliotecii Metropolitane București (BMB), Florin Rotaru, a refuzat încheierea unui contract cu firma care a câștigat o licitație publică organizată de instituție, pentru lucrări de reparații și renovare la 15 filiale ale bibliotecii. Firma a dat în judecată biblioteca, a avut câștigat de cauză, astfel BMB a fost obligată să încheie contractul. Dar, la trei zile după încheierea contractului, BMB a modificat propunerea tehnică în urma căreia firma câștigase licitația. Astfel, numărul filialelor pe care firma trebuia să le renoveze a scăzut de la 15 la cinci filiale. Instituția a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) cu 80.000 de lei.

După ce a anunțat că directorul Florin Rotaru va fi demis, primarul general a declarat pentru B365.ro: „Am anunțat organele abilitate, am dat dosarul mai departe. Ei vor decide dacă-l vor acționa în instanță. Comisia de Disciplină a Primăriei Capitalei analizează dosarul’.

Cookies