Directorul de la Ambulanţă:”Alergăm către un copil care are o banală zgârietură,iar cardiacul moare”

de:
27 mart. 2014
0 Afișari
Directorul de la Ambulanţă:

Oficialii Poliţiei Capitalei au anunţat marţi că s-au autosesizat şi au demarat o anchetă proprie în cazul bărbatului de 38 de ani din Capitală care a murit sub ochii îngroziţi ai familiei. Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne au anunţat, marţi, că au demarat o anchetă în acest caz. 

În acelaşi timp, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, pe lângă presiunea zilnică, mai este o presiune – încercarea de a găsi vinovaţi pentru situaţia de luni seară, când la ora 18.39, ora la care familia bărbatului a sunat la 112, toate echipajele SABI erau plecate în misiune, scrie adevărul.ro.

De regulă, cele mai multe solicitări se primesc după ora 18, spune medicul Cristian Grasu, directorul medical. „Vârful de încărcare este între orele 18.00 – 21.00. Oamenii ajung acasă de la serviciu şi până vine noaptea simt nevoia să-şi rezolve toate problemele, inclusiv pe cele de sănătate”, arată doctorul.

Astfel, mulţi pacienţi apelează la salvare în exces şi, nu de puţine ori, îşi exagerează simptomele. „Noi ne bazăm pe declaraţiile celui care sună. Aşa că putem să alergăm ca disperaţii către un copil care a căzut din pat în timp ce un om cu infarct aşteaptă aceeaşi resursă pentru că mai multe nu avem. Copilul are o banală zgârietură, iar cardiacul moare”, spune Cristian Grasu.

Totuşi, potrivit procedurii, copiii şi gravidele au prioritate în urgenţe. „Nu ne propunem decât să ajutăm. Ăsta e motivul pentru care nu refuzăm niciodată niciun apel, chiar dacă ştim că vin de la persoane care au mai chemat de zeci de ori salvarea”, a explicat doctorul.

Potrivit legii, la cazurile grave, ambulanţa trebuie să ajungă în 15 minute. În medie, ajunge în 8 minute. „Medicul coordonator este un medic de urgenţă, cu experienţă, care cunoaşte foarte bine geografia oraşului, personalul şi ştie problemele specifice din teren”, explică doctorul Grasu.

Una dintre cauzele care au stat la baza incidentului petrecut luni seara este şi lipsa acută de personal cu care se confruntă SABI. Asta după ce Ministerul de Finanţe a decis în 2013 să desfiiinţeze 600 de locuri care erau vacante la Ambulanţă. Deficitul de personal la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este de 48% faţă de normativ, susține managerul serviciului, Alis Grasu. Ea mai spune că această situație este rezultatul a şapte ani de când se face o angajare la şapte persoane plecate.

Cookies