Directorul ASPA și-a dat demisia. Nicușor Dan e mulțumit de plecare: „A gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar”

02 iun. 2022
802 Afișari
Directorul ASPA și-a dat demisia. Nicușor Dan e mulțumit de plecare:
Directorul ASPA și-a dat demisia. Nicușor Dan e mulțumit de plecare: "A gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar". Sursa foto: Inquam

Mina Drăghici, directorul general al ASPA și-a dat demisia din funcție. Primăria Capitalei a sesizat Parchetul în legătură cu mai multe nereguli descoperite în cadrul instituției. Nicușor Dan declară că directorul „a gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar”.

Directorul ASPA și-a dat demisia

Primăria Capitalei anunță că Directorul General al ASPA, Mina Drăghici, a demisionat. Acest gest vine în contextul în care au fost constatate mai multe nereguli la instituția pe care o conducea, după mai multe controale efectuate de Curtea de Conturi și Corpul de Control al Primarului General – Nicușor Dan.

În urma verificărilor autoritățile au descoperit anumite abateri și prejudicii materiale care au avut loc în perioada 2018-2020:

  • 809.200 de lei, sumă provenită din achiziția a 24 de containere ce nu puteau fi folosite din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare;
  • 535.493 lei, sumă provenită din cumpărarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul din Mihăilești, fiind încălcate următoarele prevederi legale:

1. Nu a fost constituită garanția de bună execuție a lucrărilor de construcții cuști metalice care fac obiectul contractului cu nr. 4704.

2. Nu a fost efectuată recepția cuștilor rezultate în urma derulării contractului de lucrări cu nr. 4704 /14.11.2019.

3. Nu există proces verbal de recepție a acestor cuști

4. La construcția acestora nu au fost folosite numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral, transmite PMB.

  • 147.902 de lei, reprezentând cheltuieli de personal ce provin din angajarea fără justificare a unor persoane detașate de la societăți private, potrivit raportului Curții de conturi 4706/DS.119/18.12.2020.
  • 103.305 de lei, proveniți din efectuarea unor cheltuieli fără justificare în cadrul evenimentului „Stop Abandon”.
  • 809.200 de lei, sumă provenită din achiziționarea a două ambulanțe veterinare, fără să existe autorizații pentru funcționare date de Colegiul Medicilor Veterinari.

Nicușor Dan: A gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar

„Directorul general Mina Drăghici a gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar, iar acest lucru se vede clar din concluziile raportului Curții de Conturi, dar și din cele 3 rapoarte ale Corpului de Control pe care l-am trimis pentru verificări la ASPA”, a declarat Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Timp de 4 ani, directorul general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor – Mina Drăghici a fost responsabil pentru mai multe achiziții publice restrictive, dar și lipsite de transparență. Directorul ASPA a acceptat oferte de la diverși operatori economici, în condițiile în care nu corespundeau cerințelor din caietul de sarcini.

În urma rapoartelor emise de Corpul de Control si Curtea de Conturi s-a decis ca fostul director ASPA să fie trimis în 2 comisii de cercetare disciplinară. (În ultima perioadă, pentru că directorul general Mina Drăghici a fost în concediu medical, de coordonarea ASPA s-a ocupat directorul adjunct, Georgiana Preda), declară Primăria Capitalei.

În același timp, PMB anunță că „a fost sesizat Parchetul pentru indicii cu privire la săvârșirea unor fapte penale referitor la achizițiile făcute și Curtea de Conturi pentru verificarea legalității privind încheierea și derularea contractelor de achiziții publice”.

„De asemenea, pentru prejudiciile materiale în valoare de aproape 500.000 euro ne vom îndrepta către organele abilitate pentru recuperarea acestora”, a conchis sursa citată.

Cookies